Zakup domu na kredyt

• Autor wątku Autor wątku xyzvoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xyzvoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Proszę o pomoc w poniżej sytuacji.

Razem z partnerką planujemy zakup domu na kredyt(rynek pierwotny). Wartość nieruchomości to ok 500 tys zł. Wkład własny to ok 100 tys zł. Problemem jest to, że większość oszczędności które ma być przeznaczone na wkład własny to oszczędności mojej partnerki. Od doradcy kredytowego otrzymaliśmy informację, że banki do których wnioski złożymy nie interesuje jaki procent wkładu własnego pochodzi od każdej z osób, istotny jest jedynie fakt, że wkład własny łącznie wyniesie min 20% ponieważ wtedy oferta kredytowa jest korzystniejsza.

Chcielibyśmy aby w akcie notarialnym była informacja, że nabywamy po 50% wartości domu, jak taki zapis ma się do ew. udziału własnego w stosunku 3:1 (partnerka 75 tys, ja 25tys) ?

Formalnie każde z nas nabywa po 50% wartości domu, o kredyt wnioskujemy wspólnie więc można uznać, że każde z nas ma 200 tys kredytu, natomiast wkład własny partnerki w stosunku do jej udziału wynosi 30% więc jej część kredytu powinna wynosi 175 tys a w moim przypadku udział własny to 10% a kredyt powinien wynosić 225 tys.

Czy przy uwzględnieniu w akcie notarialnym, że każde z nas nabywa po 50%, wartości domu, kwota 25tys nie zostanie uznana przez US jako darowizna partnerki na moją rzecz ?

Z góry dziękuję za informację zwrotną.

Czy przy uwzględnieniu w akcie notarialnym, że każde z nas nabywa po 50%, wartości domu, kwota 25tys nie zostanie uznana przez US jako darowizna partnerki na moją rzecz ?
Może tak być. A raty jak będziecie płacić? Każdy po połowie?

Powrót