Zakup domu z 800+

• Autor wątku Autor wątku marekjarek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekjarek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

żona przyznała się, że dokonała zakupu domu na siebie podczas wspólnoty majątkowej. Część srodkow miała niby wlasnych z przed ślubu, czesc od rodziców, a reszta z 800+...
Mieliśmy ustalenie, że 800+ odkładamy na imienne konta dzieci w banku. Okazało sie, ze żona nie zrobila takich kont na każde z dzieci tym samym oszukała mnie od 2018 i 2022 roku (lata urodzenia dzieci).
Mam nagrana rozmowę, w której najpierw utrzymuje, że są takie konta, a gdy ja proszę o ich pokazanie przyznaje się do prawdy, ze przeznaczyla je na zakup nieruchomosci nie uwzgledniajac mnie w akcie notarialnym.
Jakie mam wyjścia?

Pozew o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym - nieruchomość nabyta w trakcie trwania wspólności wchodzi do majątku wspólnego nawet jeżeli nabywał tylko jeden z małżonków a o drugim nie wspomina akt notarialny. Żona w takim postępowaniu powinna wykazać, że nabycie nastąpiło za środki sprzed zawarcia małżeństwa i z darowizny.

Byrhtnoth napisał:
Pozew o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym - nieruchomość nabyta w trakcie trwania wspólności wchodzi do majątku wspólnego nawet jeżeli nabywał tylko jeden z małżonków a o drugim nie wspomina akt notarialny. Żona w takim postępowaniu powinna wykazać, że nabycie nastąpiło za środki sprzed zawarcia małżeństwa i z darowizny.
Dzięki za odpowiedź.

Da się to zrobić bez sądu?

Dzięki za odpowiedź.

Co jeśli np. bd mieć jednak robione problemy przez żonę? Czy mogę uniewaznic transakcje itp.?

marekjarek123 napisał:
Tak, zawierając z żoną umowę darowizny lub umowę o rozszerzenie wspólności majątkowej.
marekjarek123 napisał:
Co jeśli np. bd mieć jednak robione problemy przez żonę? Czy mogę uniewaznic transakcje itp.?
Bez sądu nie przeprowadzi się zmiany treści księgi wieczystej nie mając na to zgody żony.

Czy mogę doprowadzić do uniewaznienia transakcji? Zakup w maju 2025.

marekjarek123 napisał:
Czy mogę doprowadzić do uniewaznienia transakcji? Zakup w maju 2025.
Nie może Pan jednostronnie 'unieważnić' tej umowy. Takie stany faktyczne jak nieważność umowy może ustalić jedynie sąd ale tu nie widać wypełnienia którejkolwiek z przesłanek nieważności.

Czyli jeśli żona nie pójdzie na ugodę, to zostaje skierowanie sprawy do sądu, aby to on nakazał dokonanie darowizny lub zmian w księdze wieczystej?

Czy mogę przegrać sprawę mając nagranie, w którym żona mówi, że wpłaciła pieniądze z 800+ na lokaty imienne dla dzieci zgodnie z naszymi ustaleniami z przed kilku lat, po czym przyznaje się do tego, że przeznaczyła je jednak na zakup domu?

Czy w przypadku polubownej wersji: umowa darowizny lub rozszerzenie wspólnoty majątkowej jest dla mnie tak samo korzystne?

marekjarek123 napisał:
Czyli jeśli żona nie pójdzie na ugodę, to zostaje skierowanie sprawy do sądu, aby to on nakazał dokonanie darowizny lub zmian w księdze wieczystej?
Dokonanie darowizny nie, zmian w księdze wieczystej tak. Wniosek o ustalenie treści księgi wieczystej można złożyć jako samodzielny albo też w ramach wniosku o podział majątku wspólnego.
marekjarek123 napisał:
Czy mogę przegrać sprawę mając nagranie, w którym żona mówi, że wpłaciła pieniądze z 800+ na lokaty imienne dla dzieci zgodnie z naszymi ustaleniami z przed kilku lat, po czym przyznaje się do tego, że przeznaczyła je jednak na zakup domu?
O szanse to już trzeba pytać osobę, która będzie się sprawą zajmowała. Jeżeli środki ze świadczenia wychowawczego to niewielki procent kwoty za nieruchomość a pozostałe środki faktycznie należały do majątku osobistego to według mnie sąd uznałby, że nieruchomość należy do majątku osobistego a środki z 800+ to był nakład z majątku osobistego na majątek wspólny.
marekjarek123 napisał:
Czy w przypadku polubownej wersji: umowa darowizny lub rozszerzenie wspólnoty majątkowej jest dla mnie tak samo korzystne?
Różnica jest taka - rozszerzenie wspólności oznacza, że nieruchomość jest współwłasnością łączną a darowizna udziału oznacza, że nieruchomość jest współwłasnością ułamkową. Przy współwłasności udziałowej można swobodnie rozporządzać swoim udziałem a przy współwłasności łącznej można rozporządzać nieruchomością tylko w całości ponieważ jest bezudziałowa.

Żona przyznała się ze gdyby nie środki z 800 plus to nie byłaby w stanie kupić domu. Z tych pieniędzy dokonała zakupu tylko na siebie beż mojej zgody. Dlaczego miałoby to jej "ujśc na sucho"? Po prostu wzięła środki z programu który ma służyć rozwoju dziecii, a nie na własny cel (zakup domu na siebie, "bo jej zabrakło kasy"). Byłem przekonany, że zgodnie z naszą umową środki są odkładane na imiennych lokatach dla dzieci.

Mieszkamy razem. Mamy wspólnotę. Dlaczego żona mogłaby na tym pasożytować? 800 plus jest tak samo moje jak i jej.

Chodzi o ponad 60tys. Zakup nieruchomości to 480tys.

Czy zgłoszenie do ZUS.z prośbą o weryfikację przeznaczenia środków z 800 plus zwieksza moje szanse?

Jakie mam narzędzia do wyegzekwowania sprawiedliwości względem takiej podlej praktyki?

Ostatnia edycja:
Czyli jednak w przeważającej mierze były to środki żony.
Niemniej jednak widzę tu co najmniej podejrzenie wypełnienia znamion czynu z art. 284 kodeksu karnego.
Pytanie kto korzysta z tego domu

mokul napisał:
Czyli jednak w przeważającej mierze były to środki żony.
Niemniej jednak widzę tu co najmniej podejrzenie wypełnienia znamion czynu z art. 284 kodeksu karnego.
Pytanie kto korzysta z tego domu
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.

Na razie wykańcza go żona. Nadal mieskamy w bloku. Mieszkanie jest wlasnoscia mojego ojca. Wszystkie opłaty (czynsz, tv, internet itd.) ponoszę tylko ja... Mamy odrębne konta bankowe (wspólnota majatkowa).

Ostatnia edycja:
marekjarek123 napisał:
Chodzi o ponad 60tys. Zakup nieruchomości to 480tys.
Zatem ustalenie treści księgi wieczystej. Skoro te środki pochodzące ze świadczenia wychowawczego stanowiły majątek wspólny to sąd może to ustalić na zasadzie udział 7/8 jako majątek osobisty żony oraz udział 1/8 jako przedmiot małżeńskiej wspólności majątkowej łącznej. Konstrukcja może nietypowa ale prawnie dopuszczalna.

Ale środki zostały wzięte podstępem. Nie ma na to jakiegoś artykułu? Nie wyraziłem zgody. Zostałem oszukany od 2018 i 2022 roku... Ja nie chciałem przeznaczać środków z 800 plus na taki cel jak zakup domu. Miały być one na rozwój dzieci.

Jeżeli chce Pan iść w kierunku karnym to odpowiedzi udzielił już mokul.

Doceniam wskazówki. Miłego dnia👍

A gdyby była podpsana rozdzielnosc majatkowa od marca a zakup w maju, to mogłaby wziąć cala kasę na siebie beż mojej zgody? Teraz kojarzę jakieś podchody ze strony żony...

Warto zauważyć, że środki na waszych odrębnych kontach jeśli pochodzą z bieżących przychodów nie są waszą osobistą własnością.
Więc to nie jest tak, że wyłącznie ty ponosisz wszystkie bieżące opłaty. Opłacacie je ze wspólnego majątku.
I analogicznie wykańczanie domu też jest waszym wspólnym wkładem.
Nie ma żadnego znaczenia na czyje nazwisko jest konto. To są wasze wspólne środki.
Przy określaniu więc proporcji własności domu środki na wykończenie domu należy dodać do tej puli 60 tys, a nie tych 420tys, które były osobistą własnością żony.

Dzięki raz jeszcze za pomoc👍

Czy warto dodatkowo zgłosić najpierw sprawę do ZUS aby zrobili wywiad srodowiskowy?

Powrót