E
elzi31
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam, mam pytanie do was, bo od dłuższego czasu jestem załamany i nie wiem co zrobić. Kupiłem stary dom kupiony we Wrześniu jest do niego dobudówka do wejścia w trakcie budowy, około 20 metrów. Sprzedawca twierdził, że dobudówka jest zgłoszona... Po sprzedaży mówiłem aby dołączył mi papiery od dobudowy, jak się okazało to są tylko warunki zabudowy, nie ma żadnego zgłoszenia do Urzędu powiatowego. Byłem w Powiatowym nadzorze budowlanym i się okazało, że ani nie jest zgłoszone, oraz nie jest wydane pozwolenie. W urzędzie powiedzieli mi, że to sprzedawca powinien teraz wystąpić o pozwolenie o budowę, załatwić architekta oraz kierownika. Są też inne wady, które dopiero dostrzegłem po paru miesiącach. W jednym pokoju jest odczuwalna wilgoć, gdzie jest po prostu mimo nagrzania jest strasznie zimno, druga sprawa przeciekający dach, gdzie dopiero po deszczu zauważyłem że woda przecieka, W akcie notarialnym jest tylko wspomniane, iż sprzedaż dotyczy domu jednorodzinnego wraz z budynkami gospodarczymi. Do tej pory skontaktowałem się ze sprzedawcą przez messengera i wysłałem mu wiadomość, że domagam się naprawianie wady z tytułu rekojmy odnośnie dobudówki. Dostałem odpowiedź 2 tygodnie temu, że są w trakcie wyjaśniania sprawy. Potem również wysłałem wiadomość listem poleconym. Co mogę jeszcze zrobić?