zakup domu z niezgłoszoną dobudówką do domu.

• Autor wątku Autor wątku elzi31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elzi31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie do was, bo od dłuższego czasu jestem załamany i nie wiem co zrobić. Kupiłem stary dom kupiony we Wrześniu jest do niego dobudówka do wejścia w trakcie budowy, około 20 metrów. Sprzedawca twierdził, że dobudówka jest zgłoszona... Po sprzedaży mówiłem aby dołączył mi papiery od dobudowy, jak się okazało to są tylko warunki zabudowy, nie ma żadnego zgłoszenia do Urzędu powiatowego. Byłem w Powiatowym nadzorze budowlanym i się okazało, że ani nie jest zgłoszone, oraz nie jest wydane pozwolenie. W urzędzie powiedzieli mi, że to sprzedawca powinien teraz wystąpić o pozwolenie o budowę, załatwić architekta oraz kierownika. Są też inne wady, które dopiero dostrzegłem po paru miesiącach. W jednym pokoju jest odczuwalna wilgoć, gdzie jest po prostu mimo nagrzania jest strasznie zimno, druga sprawa przeciekający dach, gdzie dopiero po deszczu zauważyłem że woda przecieka, W akcie notarialnym jest tylko wspomniane, iż sprzedaż dotyczy domu jednorodzinnego wraz z budynkami gospodarczymi. Do tej pory skontaktowałem się ze sprzedawcą przez messengera i wysłałem mu wiadomość, że domagam się naprawianie wady z tytułu rekojmy odnośnie dobudówki. Dostałem odpowiedź 2 tygodnie temu, że są w trakcie wyjaśniania sprawy. Potem również wysłałem wiadomość listem poleconym. Co mogę jeszcze zrobić?

możesz domagać się odstąpienia od umowy za wady prawne i fizyczne.

elzi31 napisał:
Co mogę jeszcze zrobić?
bruh napisał:
możesz domagać się odstąpienia od umowy za wady prawne i fizyczne.
Tak, z tym, że oświadczenie o odstąpieniu od umowy to nie jedyna możliwość, poza tym nie ma konieczności korzystać z niej od razu. Wady jakie Pan opisał są istotne. Jako kupującemu nieruchomość obarczoną wadami przysługuje Panu szereg uprawnień. Czy kwestia przybudówki to wada prawna czy fizyczna to inna sprawa. Tak czy inaczej, na ten moment można dodatkowo wezwać sprzedawcę do usunięcia wad (naprawa dachu) w określonym realnym terminie. Ostatecznie złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny jeżeli wada(wady) nie zostaną usunięte. A już na sam koniec zostawić odstąpienie od umowy.

dziękuje za odpowiedź, a co jeśli sprzedawca domu przestanie się odzywać, lub po prostu odmówi iż nie będzie pokrywał kosztów, lub też nie zgodzi się na odstąpienie od umowy. Co w takim razie będę musiał zrobić, jaki krok dalej podjąć? Sprawę skierować do sądu? Czy najpierw sprawę załatwić poprzez prawnika, lub powiatowa rzecznika konsumenta?

elzi31 napisał:
Czy najpierw sprawę załatwić poprzez prawnika, lub powiatowa rzecznika konsumenta?
Rzecznik konsumentów nie pomoże Panu ponieważ nabył Pan przedmiot od innej osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej zatem nie ma statusu konsumenta, zresztą ustawa o prawach konsumenta i tak nie znajduje zastosowania do nabycia nieruchomości. Pozostają możliwości z kodeksu cywilnego ujęte w prawo rękojmi.
elzi31 napisał:
nie zgodzi się na odstąpienie od umowy
Odstąpienie od umowy (podobnie jak obniżenie ceny) jest oświadczeniem jednej ze stron (w tym przypadku nabywcy) więc nie wymaga zgody drugiej strony (sprzedającego).
elzi31 napisał:
Sprawę skierować do sądu?
Pytanie z jakich środków chce Pan korzystać jeżeli sprzedawca nie usunie wad - czy z oświadczenia o obniżeniu ceny czy z odstąpienia od umowy. W tym przypadku pewniejsze wydaje się oświadczenie o obniżeniu ceny i wezwanie sprzedającego do zwrotu różnicy pomiędzy kwotą zapłaconą a ceną obniżoną. Oświadczenie o obniżeniu ceny można złożyć zarówno przy wadzie istotnej jak i nieistotnej więc kwestia istotności lub nieistotności wady nie będzie przedmiotem sporu.

Powrót