Zakup garażu murowanego

• Autor wątku Autor wątku itozgaitozga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

itozgaitozga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,
chciałbym kupić garaż murowany, ale nie kupowałem wcześniej garażu (nieruchomości) i nie wiem jakie dokumenty powinny być do sprzedaży/kupna. Sprzedający przygotował na wizytę u notariusza: zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, wypis z rejestru budynków, wypis z rejestru gruntów, zaświadczenie o planie zagospodarowania i planu lasów, odpis księgi wieczystej, akt poświadczenia dziedziczenia. Sprzedający jest współwłaścicielem (dwie siostry). Proszę o informację czy takie dokumenty po podpisaniu umowy u notariusza zapewnią mi własność do garażu bo nie chciałbym zostać oszukany albo żeby się później okazało, że jak będę chciał garaż w przyszłości sprzedać to będzie mi brakowało jakiegoś dokumentu.
Czy po zakupie musze zapłacić jakiś podatek? Czy są jakiej inne obowiązki, że trzeba to gdzieś zgłosić lub coś opłacić? Chce uniknąć problemu, a jedynie co kupowałem do tej pory to samochód.
Czy gdybym chciał sprzedać ten garaż bo będę miał taką okazję albo sytuacja w życiu mnie do tego zmusi to czy przy analogicznej sprzedaży u notariusza będę musiał znów gdzieś to zgłaszać lub opłacać jakiś podatek?
Bardzo dziękuję z góry za informację i proszę o wyrozumiałość. Jeśli ktoś może mi odpowiedzieć na te pytania odpłatnie to chętnie też skorzystam z pomocy.

Sprzedający jest współwłaścicielem (dwie siostry)
Więc możesz kupić udział tej siostry, ale nie cały garaż. Chyba, że druga siostra również przystępuje do umowy.

Oczywiście, że dwie. Chyba, że Pani sprzedająca bedzie miała pełnomocnictwo.

Pytałem bardziej o temat dokumentów żeby było wszysztko prawidłowo abym nie kupił fikcyjnej nieruchomości, albo bez jakiejś drogi.

Druga sprawa bo wpis w KW to prawie poł roku. W tym czasie mogę normalnie sprzedać ten garaż czy bez wpisu KW nikt tego nie kupi?

Dziękuję

Reset321 napisał:
Więc możesz kupić udział tej siostry, ale nie cały garaż. Chyba, że druga siostra również przystępuje do umowy.

Oczywiście, że dwie. Chyba, że Pani sprzedająca bedzie miała pełnomocnictwo.

Pytałem bardziej o temat dokumentów żeby było wszysztko prawidłowo abym nie kupił fikcyjnej nieruchomości, albo bez jakiejś drogi.

Druga sprawa bo wpis w KW to prawie poł roku. W tym czasie mogę normalnie sprzedać ten garaż czy bez wpisu KW nikt tego nie kupi?

Dziękuję

Obejrzyj geoportal jak wygladaja sasiadujace dzialki, czy działka ma dostep do drogi publicznej...

Jesli znajdziesz chetnego ktory kupi bez wpisu KW to mozesz sprzedac...

pdanielak napisał:
Obejrzyj geoportal jak wygladaja sasiadujace dzialki, czy działka ma dostep do drogi publicznej...

Jesli znajdziesz chetnego ktory kupi bez wpisu KW to mozesz sprzedac...

Mam numer księgi wieczystej i martwi mnie taki zapis:

"OSTRZEŻENIE O NIEZGODNOŚCI TREŚCI KSIĘGI Z RZECZYWISTYM STANEM PRAWNYM ..."

Czy to oznacza jakieś problemy z KW? Nie znam się na prawie, a brzmi to nieciekawie.

Nie wiem jak czytać prawidłowo taki geoprtal. Nie z tej mapy nie rozumiem:(

Dziękuję

Sprawdz w ksiedze wieczystej kiedy ten wpis powstal. Tak czy siak z tym wpisem zakup nie jest mozliwy.

Gapciu napisał:
Sprawdz w ksiedze wieczystej kiedy ten wpis powstal. Tak czy siak z tym wpisem zakup nie jest mozliwy.

Podaje numer KW: TB1T/00035370/9

Czyli nie mogę kupić tego garażu? To daleczego sprzedający złożył wszystkie dokumenty u notariusz i umówił nas na sprzedaż garażu?

Generalnie to notariusz odpowiada za prawidlowosc tranzakcji. Jezeli on na podstawie ksiegi wieczystej i danych tam zawartych uwaza, ze moze dokonac sprzedazy to widocznie wszystko jest okay.
Rolą notariusza jest wyjasnienie wszelkich watpliwosci. Zawsze mozesz sie z nim skonsultowac przed zakupem. On otrzymuje za to wynagrodzenie.

Gapciu napisał:
Rozjasnij dlaczego ?

Z ksiegi widac:
Działka jest wlasnoscia Skarbu panstwa, ale jest w uzytkowaniu wieczystym dla pani Bolesławy. Garaz budynek jest jej własnoscia. Pani Bolesława nie zyje. Zostało po niej przeprowadzone postepowanie spadkowe u notariusza. Dziedzicza prawdopodobnie jej corki.

pdanielak napisał:
Rozjasnij dlaczego ?

Z ksiegi widac:
Działka jest wlasnoscia Skarbu panstwa, ale jest w uzytkowaniu wieczystym dla pani Bolesławy. Garaz budynek jest jej własnoscia. Pani Bolesława nie zyje. Zostało po niej przeprowadzone postepowanie spadkowe u notariusza. Dziedzicza prawdopodobnie jej corki.

Tak dwie córki mają na pół. Czyli nie ma problemu z zakupem? Jutro bedę dzwonil do tego notoriusza to mogę podpytać, ale nie wiem o co :)

Ze sprzedażą np. za miesiać też nie bedę miał problemu? Dziękuję za pomoc

Działka jest własnoscia Skarbu panstwa w uzytkowaniu wieczystym. POczytaj z czym to sie wiaze i jakie sa ograniczenia.

pdanielak napisał:
Działka jest własnoscia Skarbu panstwa w uzytkowaniu wieczystym. POczytaj z czym to sie wiaze i jakie sa ograniczenia.

Gdzie to mogę poczytać? Dzięki

Powrót