Zakup grafiki a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku szyszunia30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyszunia30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jakiś czas temu założyłem pewien portal internetowy. Po pewnym czasie zgłosił się właściciel firmy z pytaniem o możliwość umiesczenia reklamy jego warsztatu mechanicznego. Wiadoma rzecz - istnieje taka możliwość :)
Opracowałem reklame w formie baneru na podstawie wizytówek firmy. Klient chciał aby reklama na portalu była uświadamiana z krążącymi już od jakiegoś czasu na rynku wizytówkami. Wizytówkę zeskanowałem, lekko przerobiłem, dopisująć kilka danych. Podsumowując: użyłem jego wizytówki jako tło banera. Kilka dni temu otrzymałem maila od firmy która wykonywała te wizytówki z informacją, że mam wycofać reklamę gdyż projekt jest ich własnością. Czy sprzedając mojemu klientowi wizytówki, gdzie reklamują się,że projekt wykonują gratis, mają jakiekolwiek prawo do projektu? Dodam że pomiędzy mną a moim klientem została sporządzona umowa w której zapisano, że ja jako właścieil portalu nie odpowiadam za pochodzenie dostarczonych mi materiałów a w szczególności za prawa autorskie. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam :)

[cytat:1d55fk0s]Witam,
proszę o usunięcie ze strony projektu, do którego nie mają Państwo praw autorskich - dotyczy wizytówki p. Jacka Sawickiego. Mam nadzieję, że wystarczy tylko prośba i zapomnimy o sprawie.
Informacja, którą już raz przekazywaliśmy - o ile nie sprzedaliśmy Klientowi prawa do projetu, to własność wykonanych przez nas prac należy do nas i czerpanie zysków z naszej pracy jest niezgodne z prawem.
[/cytat:1d55fk0s]
To jest pierwszy mail

[cytat:2cf5zyhi]W związku z brakiem jakiejkolwiek reakcji z Państwa strony, na wysłany 02.06.br. meil z prośbą o usunięcie naszego projektu (do którego posiadamy autorskie prawo majątkowe) i nielegalne wykorzystanie pracy chronionych przez prawo autorskie z Państwa strony, informuję, że:
1. Zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego
1994 r. (Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 Nr 43 poz. 170) z późniejszymi zmianami - wykorzystywanie cudzych projektów autorskich w celach zarobkowych, bez zezwolenia autora jest Z A B R O N I O N E i stanowi naruszenie praw autorskich oraz podlega karze przewidzianej w Kodeksie Karnym.
2. Mimo prośby o usunięcie wykonanych przez nas projektów - nie podjęliście czynności zmierzających do usunięcia wskazanych przez nas materiałów - co wskazuje na działanie właściciela portalu w zamiarze bezpośrednim tj.w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Jeśli w ciągu 2 dni skradzione przez Państwa projekty nie zostaną usunięte z portalu zgłosimy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.
[/cytat:2cf5zyhi]
To jest drugi mail z dzisiejszego dnia.

Usunąć czy nie??? Mało czasu zostało, więc proszę pomóżcie.

Firma zlecającawykonanie wizytówki nie podpisała żadnej umowy z projektantem i wykonawcą wizytówki.

Powrót