zakup i przewóz z ukrainy towarów zakupionych na targu

• Autor wątku Autor wątku adrianos2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianos2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, tak jak w temacie, jak wyglądał by przewóz towarów zakupionych na Ukrainie na targu a co za tym idzie bez potwierdzenia (paragonu)? nie chodzi mi o żadne podrabiane rzeczy tylko o "zwykłe" kurtki zimowe, swetry, które nie są markowe itp,ilości powiedzmy około 50 sztuk,wartość jednej kurtki około 100zł,całość warta była by około 5tyś zł-mniej więcej, czy w ogóle możliwe jest przewiezienie takiej ilości towaru przez granicę? chciałem również zapytać jak to jest z przewozem (transportem) towaru na terytorium Ukrainy, około 400km musiałbym z tym towarem jechać po Ukrainie, co w razie kontroli drogowej? chodzi mi o brak dowodu zakupu,dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Tam sprawę rozwiązuje - wiadomo co... (samochód na zagranicznych numerach jest szczególnie widzialny).
Przewóz przez granicę legalnie takiej ilości towaru nie jest możliwy. Istnieją twarde ustalenia dot. asortymentu, wartości towarów wwożonych na tzw. prywatny użytek. W przypadku UE też istnieją normy przywozu i wywozu.

a co z samym poruszaniem się samochodem po Ukrainie z taką ilością towaru przez samochód na polskich tablicach? chodzi mi o brak paragonu, owszem jakiś tam kwitek by był wystawiony ale jak to na targu , jakieś zwykłe potwierdzenie kupna i ceny za towar. wiadomo zobaczą zagraniczne blachy to zatrzymają aby wyrwać parę groszy, a jesli będą chcieli zobaczyć co się przewozi? co wtedy jak zobaczą tyle towaru 50 sztuk kurtek to cały samochód osobowy (tylnie siedzenia)

Powrót