Zakup konsoli w sklepie neonet

• Autor wątku Autor wątku michal13031986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal13031986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, Miesiąc temu zakupiłem konsolę xbox one w sklepie neonet, w sobotę została oddana do naprawy do właśnie tego sklepu gdzie zakupiłem. Dzisiaj zadzwonili ze sklepu do mnie, że mam im podać dane dostępu do konta xbox, czyli login i hasło, bo inaczej nie zechcą wysłać sprzętu na naprawę. Jak to z tym jest, przecież na takiej poczcie mogę mieć ważne e-mail, kontakty, sms'y itd gdzie aktualnie korzystam też z telefonu na windows phone i mam jedno połączone konto. Czy mają prawo dostać ode mnie te dane do konta? Czy nie powinni wtedy podpisać też klauzuli o poufności danych. Proszę o szybką odpowiedź

Jeszcze jedno pytanie: jak zarejestrowałem konsolę to pojawiło się, że mam tylko przez rok gwarancję, a powinna byś chyba przez dwa

1.Najwidoczniej do naprawy potrzebne są takowe dane. Możesz się zapytać czy są one niezbędne, ale najprawdopodobniej tak i jeśli ich im nie podasz po prostu nie naprawią Ci konsoli. Jestem pewny że żadnych klauzuli nie będą chcieli podpisać, a gdy będziesz ich chcial do tego zmusic po prostu nie wysla konsoli do naprawy. Lepiej już się z nimi dogadać i samemu usunac konto z konsoli i bedzie spokoj.

2.Przeczytaj co pisze w karcie gwarancyjnej. Skad mamy wiedziec ile masz gwarancji na konsole?

Serwisy mają konta serwisowe i na nich sobie pracują.
Ciebie w zasadzie nic nie obchodzi jeżeli sprzęt jest wadliwy to ich obowiązkiem jest sprzęt naprawić u siebie jeżeli mają serwis lub wysłać go do serwisu. W razie problemów powiedz, że się wybierasz do Rzecznika Praw Konsumentów a jak sama formułka nie pomoże to się wybierz do RPK w swoim mieście, oni lubią takie sprawy.

Reklamuj z tytułu rękojmi.

Szczegóły na stronie UOKIK ale w dziesiątkach innych postów na tym forum.

arturoooo: konsolę zakupiłem 30.07.2016, w sobotę ją zgłaszałem do naprawy i w opisie jest jako naprawa.

Ostatnia edycja:
Dobrze byłoby żebyś szczegółowo podał z jakiego tytułu reklamujesz w/w sprzęt.

Sklepowi jest na rękę, że tak jest opisane zgłoszenie (czyli de facto nijako).

Dane do konta nie musisz udostępniać.

Ja na czas reklamacji sprzętu z tytułu rękojmi (nie u nich) wykręciłem twardy dysk z danymi ;)

Pacjent przyjmujący sprzęt też sadził się z głupimi tekstami sugerującymi, że on jest fachman i w ogóle. Krótka rozmowa i wyszło na to, że to nieuk i gość bez kompetencji.

arturoooo: Takie wady:
- problemy z napędem, nie odczytuje czasem płyt
- Problem z kartą sieciową (wifi/lan) zaniżone są transfery, wolne pobieranie
- Głośno pracujące wiatraki w konsoli+ zasilacz
Tak wczytałem się w zgłoszenie reklamacyjne i jest:
Klient - towar przekazywany jako reklamacja klientowska musi być w opakowaniu zabezpieczającym go przed uszkodzeniem transportowymi typu wgniecenia, rysy, przetarcia i inne urazy, na jakie jest narażony sprzęt w trakcie przesyłki. Odpowiedzialność za ewentualne uszkodzenia towary powstałe wskutek jego niedostatecznego zabezpieczenia do wysyłki ponosi osoba zdająca towar do reklamacji. W przypadku reklamacji towarów zawierających oprogramowanie Klient podpisem na niniejszym Zgłoszeniu reklamacyjnym oświadcza:
1. Wyrażam zgodę na dostęp do danych osobistych i informacji poufnych.
2. Wyrażam zgodę na przekazanie hasła dostępu do produktu celem wykonania naprawy gwarancyjnej.

//Edit:
Podanie tylko hasła, brak informacji o adresie e-mail ;)

Ostatnia edycja:
Powrót