zakup kradzionego komputera

• Autor wątku Autor wątku jarek232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek232

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam wszystkich
Bardzo proszę o pomoc - co mam zrobić.
W lutym 2008 roku kupiłem w sklepie komputerowym używany komputer/laptop/ wraz z systemem win xp /ang/ /licencja, CD oryginał/ dowód zakupu faktura vat. Kilka dni temu komputer uległ awarii zwróciłem się więc o pomoc do firmy DELL POLSKA. Podczas weryfikacji numerów seryjny mój komputer został zidentyfikowany jako skradziony. Natychmiast skontaktowałem się ze sprzedawcą który oświadczył, że komputer jest legalny - z takim przekonaniem on go kupił w październiku 2006 roku od poprzedniego właściciela.
Teraz ja ajestem ostatnia osoba która posiada kradziony komputer.
Muszę zgłosić wszystko na policję tak chyba powinienem-muszę zrobić.
Czy komputer zostanie mi odebrany ?
Jak odzyskać pieniądze ?
Nigdy w życiu nie byłem w takiej sytuacji, nie wiem co robić.
Może trochę nieskładnie napisałem mój post, ale naprawdę jestem w szoku od piątku.
Bardzo proszę o pomoc.

powinienes zgłosić ten fakt na policję. Laptop zostanie odebrany,ale możesz od sklepu komputerowego dochodzić jego wartości ...

tak na policje idę jutro, ale jak odzyskać pieniądze od sprzedawcy ?
Policja pieniędzy mi nie odda i chyba nie ma uprawnień aby je odebrać od sprzedawcy.
Czy to sąd musi nakazać zwrot pieniędzy ?

czyli ja stracę komputer w sprawie karnej a pieniądze muszę odzyskać w sprawie cywilnej ?
To dla mnie za trudne.
Moja strata - za uczciwość.

jarek232 napisał:
czyli ja stracę komputer w sprawie karnej a pieniądze muszę odzyskać w sprawie cywilnej ?
To dla mnie za trudne.
Moja strata - za uczciwość.

Owszem stracisz pieniądze, ale możesz je odzyskać na drodze cywilnej.
Wiąże się to z wysłaniem wezwania do zapłaty do sprzedawcy. Po tygodniu jeśli nie odda, to wnosisz pozew o zapłatę. Potrwa to trochę, ale szanse masz spore.
Ponadto można dochodzić, że sprzedawca jednak wiedział o pochodzeniu sprzętu i można się zastanowić nad wniesieniem wniosku do prokuratury o ściganie z urzędu za paserstwo :)

Powrót