Zakup lodówki na targowisku miejskim

• Autor wątku Autor wątku -edyta-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moim zdaniem to sprzedaż poza lokalem przedsiębiorstwa, od której możesz odstąpić bez podania przyczyny.
Upewnię się jeszcze - czy dostałaś informację o prawie do odstąpienia od umowy i wzór odstąpienia?

Nie, nie dostałam. A powinnam dostać od sprzedawcy?

I jeszcze jedna sprawa, jesli oni nie mają lokalu na sprzedaż, to co mam jakies inne prawa zwrotu towaru tak? (odsąpienia)?

Mąż zamówił na dziś serwisanta zeby zobaczył te drzwi, zobaczymy co powie. co w takiej sytuacji? tez bede mogła odstapić?

No i jestem po wizycie Pana serwisanta. Wyobraźcie sobie, że facet przyszedł do mnie z damską różową suszarką (ale kolor jest nieistotny) i mówi, że tę uszczelkę trzeba podgrzać. Włączył i suszy, uszczelka rzeczywiście doszła ale drzwi nadal odstają, wiec pytam go co dalej z tymi drzwiczkami? A on mówi, że mam włączyć lodówkę (jeszcze od wtorku jej nie włączaliśmy bo myślałam, że nam ją wymienia od ręki) i jak zamrażarka się chłodzi to drzwiczki się dociągną, a ja na to a jeśli nie? Powiedział tak: to wtedy proszę dzwonić, coś się wymyśli. NORMALNIE PROGRAM USTERKA. włączyłam lodówkę, schłodziła się już chyba ze 3 razy się wyłączała i drzwi nadal odstają. Ten facet z serwisu nie dał mi nawet świstka. ech...

Jest moc :D
A na zawiasach nie ma jakiejś regulacji? Może obejdzie się bez walki o zwrot, bo jak znam życie pan z targowiska nowych przepisów pewnie nie będzie znał.

no własnie nie ma mąż już patrzył. Pan z targowiska może nie wiedzieć bo jest tylko pracownikiem więc mało mnie to interesuję, chyba złoże do nich reklamację, jak nic z tym nie zrobią to odstąpię od umowy. Bo boje się odstępować od razu.

Dzwoniłam,na infolinię konsumenta. Pani powiedziała mi, że najpierw muszę złożyć pismo o reklamacji i wymianie na nowy towar, a jeśli sprzedawca nie zrobi tego niezwłocznie (przyjmuje się 14 dni- chociaż dla mnie niezwłocznie tj, np. 3 dni) to dopiero mogę odstapić od umowy żądając zwrotu pieniędzy. ;(

Czyli powiadomiła Cię o prawie do reklamacji, ale loco1 napisał, że możesz też odstąpić od umowy bez przyczyny - co jest innym rodzajem prawa.

No własnie pytałam ją o to, ale nic mi nie powiedziała, chciałam żeby mi to wytłumaczyła, bo ja nie bardzo rozumiem ;/

echhhh... dzwoniła tam na infolinie jeszcze raz... Miły Pan mi to wytłumaczył, że mozna rzeczywiście skorzystać z tego prawa od odstąpienia bez podania przyczyn, ALE... najlepiej zrobić to jesli mam pewność że to nie jest stałe miejsce sprzedaży tego pana, jesli jeździ tu i tam po targach, prowadzi handel obwoźny to cięzko domniemać czy jest tam na targu zarejestrowany i to jest jego tak przyjmijmy lokal. Ale firme ma zarejestrowaną w Katowicach na ul. Zawiszy, a tam sklpeu stacjonarnego nie ma. Poza tym powiedział ze to troche potrwa... bo ja mu musze wysłac pismo i 2 tyg na odesłanie mu towaru, on ma 2 tyg na odpowiedz czy zwróci kase czy nie. to jest juz miesiąc.
A ja jestem bez lodóki :(
Powiedzial mi że bezpieczniej jest zrobic normalną reklamację.

Jestem wściekła:mad:

Powrót