zakup mieszkania a urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku oNOMATOPEJA1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oNOMATOPEJA1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. proszę o pomoc i odpowiedź na pytanie.

Kupiliśmy z mężem mieszkanie w starej kamienicy za 65 tyś zł, zgodnie z prawdą oświadczyliśmy że 25 tyś to dochód z wesela, a pozostałe 40 pochodzi z oszczędności 20 tys moich i 20 tys męża.

Notariusz poinformowała nas, że transakcja może zostać zbadana przez urząd skarbowy i tutaj zaczęłam się zastanawiać. Cena odpowiada takim cenom jakie są tej okolicy i normalnie zapłaciliśmy pcc u notariusza.

Co do wesela,to nikt z gości nie dał tyle, żeby trzeba było zgłaszać to do urzędu skarbowego, wydaliśmy na wesele ok 20 tyś a otrzymaliśmy ok 45 (z kopert zapłaciliśmy za usługi związane z weselem, mam na wszelki wypadek zachowane umowy bo wiem,że skarbówka męczy nowożeńców ostatnio). W każdym razie 25 tyś z wesela wpłaciliśmy na konto i obawiam się, że dla skarbówki będzie to wyglądać jak jakaś lewizna.

dodatkowo zastanawia mnie to, że od ponad 2 lat jestem na urlopie wychowawczym i nie mam dochodów, oprócz 500 plus, wcześniej pracowałam za 1800 potem 2300 zł netto, potem pół roku przed ciążą 3000 netto. Mam w sumie 10 lat pracy, nie mniej jednak ostatnie 2 lata nie pracuje,a środki z których zrobiłam przelew pochodziły z lat poprzednich i trochę martwię się czy skarbówka nie weźmie nas pod lupę.

Czy waszym zdaniem taka transakcja może być jakoś kontrolowana przez urząd? nie mamy niczego na sumieniu ale wiadomo nikt nie chce mieć nic wspólnego ani tłumaczyć się przed takimi instytucjami... Czy urząd w ogóle zajmuje się takimi transakcjami czy raczej kwota 65 tyś oszczędności u dwóch legalnie pracujących ludzi od ponad 10 lat nie zrobi na urzędzie żadnego wrażenia??

Powrót