Zakup mieszkania bez najemcy

• Autor wątku Autor wątku qaz333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qaz333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry.

Mam zamiar kupić mieszkanie które jest wynajmowane na umowę bezterminową. Oczywiście ja chce kupić to mieszkanie bez najemcy.
Właściciel obiecuje że w dniu sprzedaży najemcy już nie będzie, bo raz mówi że ma kilka mieszkań i ma dla najemcy lokal zastępczy, drugi raz mówi że pomoże znaleźć mieszkanie. Jak mam się zabezpieczyć aby nie kupić mieszkania z najemcą?

Jak niby chcesz się zabezpieczyć? Są tylko dwie opcje. Jak w dniu sprzedaży lub wcześniej nie będzie najemcy to przecież wszystko będzie ok. Jak w dniu sprzedaży będzie najemca to kupujesz mieszkanie z problemem który w najgorszym przypadku będzie trwał latami. Nie ma cudownych sposobów na zabezpieczenie się od takich sytuacji.
Zabezpiecz się w umowie przedwstępnej zwrotem zadatku w przypadku gdy najemca będzie sobie pomieszkiwał do jakiejś daty. Oczywiście wtedy umowa notarialna nie dochodzi do skutku.

Chce uniknąć sytuacji gdzie w dniu sprzedaży nie będzie najemcy, ale będzie obowiązywała umowa najmu. Po zakupie nagle zjawia się najemca z umową podpisaną z poprzednim właścicielem i co wtedy robić?

W życiu trzeba zawsze zakładać, że wszystko będzie przeciwko nam. "Miej nadzieję na najlepsze, bądź przygotowany na najgorsze".
Przede wszystkim nie wierz obecnemu właścicielowi na słowo. Poproś o wgląd do ich umowy (między obecnym właścicielem a najemcą) i wgląd do wypowiedzenia. Bo przecież jeśli ma się to odbyć oficjalnie to oni muszą zrobić wypowiedzenie, że najemca wyprowadzi się z obecnie zajmowanego adresu. Jak najemca się wyprowadzi to sprawdzasz lokal czy faktycznie nie ma tam śladu po najemcy, i najlepiej to robić przy świadku i z nagrywaniem video. Takie działanie to Twoje zabezpieczenia w razie czego. Co prawda właściciel nie ma żadnego obowiązku Ci takich papierów pokazywać, ale jeśli nie pokaże to powinna się zapalić mocna czerwona lampka.
Mocno odradzam kupować to mieszkanie w sytuacji gdy umowa najmu będzie dalej obowiązywała!

Nie wiem czy tutaj można wstawiać linki, ale wpisz w google: "Sprzedaż mieszkania z najemcą". Zapoznaj się z artykułami jakie wyskoczą. Powinny Ci dużo rozjaśnić.

Ostatnia edycja:
Powrót