Zakup mieszkania i różnice w planie.

• Autor wątku Autor wątku mopheus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mopheus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zakup mieszkania i różnice w planie. Niemcy

Witam,
Zakupiłem mieszkanie w berlinie, które koczy się budować, niestety nie znam prawa budowlanego w Niemczech.
Mam juz akt notarialny tego mieszkania do którego był załączony plan mieszkania w którym okna otwierały się normalnie do środka. Teraz okazało się, że okna otwierają się na zewnątrz.
Czy to jest podstawa do nie odebrania mieszkania? Czy musi wykonawca na własny koszt wymienić okna?
Drugie pytanie:
Jaka może być różnica (margines błędu) w powierzchni mieszkania w tym co jest podane na planie mieszkania a w rzeczywistej powierzchni po oddaniu mieszkania? Jake konsekwencje ponosi wykonawca?

Dziękuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Zacznę od "marginesu błędu" przy różnicach pomiędzy powierzchnią wynikającą z aktu notarialnego wzgl. z załączników do aktu, a faktyczną wielkością powierzchni mieszkania. Dotychczas ta tolerancja wynosi zgodnie z orzecznictwem sądów 2% powierzcni całkowitej. Ale uwaga: Ważny jest sposób wyliczenia tej różnicy, i tu odsyłam do przepisów o powierzchniach mieszkalnych (WoFlV=Wohnflächenverordnung), które zawierają zasady wyliczania powierzchni mieszkalnych. Jeśli chodzi o okna otwierające się na zewnątrz, co odbiega od projektu, to jest to moim zdaniem wada, którą wykonawca musi na swój własny koszt usunąć. Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy czytam o takiej wadzie. Widziałem domy, w których okna otwierały się na zewnątrz, ale to było bardzo dawno i od Konina na wschód. Czytałem gdzieś, że w Szwecji jest bardzo dużo nowowybudowanych domów, w których okna otwierają się na zewnątrz. W Niemczech, a konkretnie we Fryzji (na północy nad morzem) w domach stylizowanych na ludowo okna też otwierają się na zewnątrz.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za pomoc i poświęcony czas.
Nie wiem jak można w całym budynku od strony bez balkonów założyć okna które otwierają sie na zewnątrz czy okna które nie otwierają się ale to u innych mieszkańców. Jak mam myć metrowe skrzydło od zewnątrz na 4 piętrze bez balkonu.
Wracając do "marginesu błędu" w akcie nie ma napisanej powierzchni. Jedynie jest na planie podpisanym przez sprzedajacego i mnie u notariusza. I to jest załączone do aktu.

Powinieneś poczytać akt notarialny i znaleźć miejsce, w którym jest odesłanie do tego planu (np. słowami: "Auf die beigefügten Pläne und Zeichnungen wird Bezug genommen." lub podobnie. Załączone do aktu notarialnego plany lub rysunki są częścią składową treści aktu notarialnego. To odesłanie zazwyczaj zawarte jest w tym paragrafie lub punkcie umowy, w którym zawarte jest oznaczenie przedmiotu umowy.

Powrót