zakup mieszkania przez 2 osoby, kredyt a US

• Autor wątku Autor wątku Maciek2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry

Jeżeli jest to możliwe poproszę o poradę w poniższym temacie.

Razem ze swoją dziewczyną ( do tej pory nie jesteśmy małżeństwem)kupiliśmy w 2006r od developera mieszkanie z terminem oddania styczeń 2008r. W umowie przedwstępnej widniejemy jako współwłaściciele 50/50%

Obecnie mieszkamy w mieszkaniu, które jest jej własnością, dlatego postanowiliśmy, iż na kolejne mieszkanie ja wezmę kredyt w banku na ok. 70% wartości nowego mieszkania, 30% wpłacimy do developera sprzedając obecne mieszkanie, a zaciągnięty kredyt spłacimy z reszty pieniążków ze sprzedaży jej mieszkania po wybudowaniu nowego i otrzymaniu kluczy od dewelopera. Trochę pogmatwane :)

Do tej pory wpłaciłem już trzy raty do dewelopera z kredytu, kolejną ustaloną ratą jest wpłata, którą musimy wpłacić sprzedając obecne mieszkanie. Okazało się jednak, że nie minął jeszcze okres 5 lat od daty podpisania umowy notarialnej i musiałaby sprzedając mieszkanie zapłacić podatek 10% od przychodu do US.

Dlatego zdecydowaliśmy się nie sprzedawać teraz tego mieszkania tylko podwyższyć kredyt, ale czy:

1. Jak podwyższę kredyt i dalej bedzie on na mnie i jeżeli moja dziewczyna sprzedając mieszkanie po upływie 5 lat spłaci mój kredyt w banku to, czy będzie musiała zapłacić darowiznę?

2. Czy zostając współkredytobiorcą zaciągniętego już przeze mnie kredytu może ona sprzedać mieszkanie wcześniej niż ustawowe 5 lat i nie płacić podatku - (składając oświadczenie w US, iż całość pieniążków będzie przeznaczona na nową nieruchomość)??
Jeżeli byłoby to ok, to czy po otrzymaniu nowego mieszkania mogłaby spłacić cały nasz "wspólny" kredyt ze środków ze sprzedaży swojego mieszkania i jak musiałaby wyglądać tutaj relacja notariusz (procentowy udział każdego z nas)/ US?

Pozdrawiam
Maciek

Powrót