Zakup mieszkania z rynku wtórnego na kredyt (formalności)

• Autor wątku Autor wątku kosteko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosteko

Chciałem zapytać o kilka rzeczy, oplat związanych z zakupem mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę żeby wszystko było prawidłowo zrobione jak należy.
Troche poczytalem o tym i wiem że na pewno muszę opłacic:
1. PCC od wartości mieszkania (o tym to chyba każdy wie)
Jaka rôżnica jest dopuszczalna? Np kupie mieszkanie za 150tys. a średnia cena będzie 180tys. To jak zapłacę od realnej kwoty 150tys będzie ok? Czy lepiej wziąč rzeczoznawcę i opłacić pcc od jego wyceny? Mam też taki pomysł żeby nagrać film i rozmowy telefoniczne podczas ustalania ceny i negocjacji.
2.PCC od ustanowienia hipoteki 19zl (o tym to nie wiedzialem)
Ostatnio czytałem że wiele osób o tym zapomina a notariusz i ewentualny pośrednik też o tym nic nie mówi. PCC od zakupu to podobno bierze odrazu notariusz.
A jak jest z PCC od ustanowienia hipoteki? Też notariusz ta opłatę pobiera czy sam to muszę ogarnąć?
3.Jak wygląda wypłata kredytu? Dostane przelew na konto czy od razu pójdzie do sprzedającego? Czy w związku z otrzymaniem kredytu tez muszę uiszczać jakies opłaty? np. od wzbogacenia?
4.Jakie jeszcze opłaty i obowiązki mnie czekaja? Do urzędu miasta itd? Może znowu czegoś nowego się dowiem.:D

1. Taksa dla notariusza
2. podatek od taksy dla notariusza
3. Opłata sądowa
4. PCC - 2 %

ponadto za każdą stronę aktu, u mnie było to 7,38 brutto. a aktów bedzie kilka sztuk dla kupujacego, sprzedającego, Urząd Skarbowy, Starostwo Powiatowe – Wydział Geodezji, Wójt Gminy oraz Sąd Wieczystoksięgowy. - także tu wyjdzie też spora kwota, zalezy oczywiście od długości aktu.

wniosek o wpis do hipoteki mozesz złożyć sam albo zlecic to notariuszowi, za co pobierze opłatę + vat plus kasa za złożenie wniosku w sądzie - na znaczki skarbowe chyba 200 pln,

Umowe kredytową zabierasz na podpisanie aktu ostatecznego, bo przedwstępną umowę sprzedazy już masz? Bank sam wysle rzeczoznawcę, on oceni mieszkanie, czy zabezpieczenie kredytu jest ok. Pewnie bank wezmie za to kasę, albo i nie. to zalezy od banku.

bank przelewa kredyt na konto wskazane przez sprzedajacego w akcie notarialnym ty nie widzisz tej kasy.

Najlepiej przez umówieniem u notariusza wyslij prośbę do wybranej kancelarii by wycenili dokładnie wszystkie elementy i przesłali listę niezbędnych dokumentów jakie musisz mieć ze sobą.

Powrót