Zakup mieszkania z wpisem w III rozdziale księgi wieczystej

• Autor wątku Autor wątku m_a_g_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m_a_g_a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zdecydowaliśmy się na zakup mieszkania z kredytem hipotecznym. Kilka dni przed podpisaniem aktu pojawił się wpis w dziale 3 KW - wpis wszczęcia egzekucji komornicze. Okazało się że jest to kwota 3 tysiące złotych za garaż. Właściciele maja uiścić tą opłatę. Moje pytanie brzmi czy jeżeli zapłacą cała kwotę to wpis zostanie usunięty z księgi wieczystej i jak długo to będzie trwało? Oni twierdzą, że zrobi to na miejscu. Dziękuję za odpowiedź

m_a_g_a napisał:
Witam,
Zdecydowaliśmy się na zakup mieszkania z kredytem hipotecznym. Kilka dni przed podpisaniem aktu pojawił się wpis w dziale 3 KW - wpis wszczęcia egzekucji komornicze. Okazało się że jest to kwota 3 tysiące złotych za garaż. Właściciele maja uiścić tą opłatę. Moje pytanie brzmi czy jeżeli zapłacą cała kwotę to wpis zostanie usunięty z księgi wieczystej i jak długo to będzie trwało? Oni twierdzą, że zrobi to na miejscu. Dziękuję za odpowiedź

Nikt ci dokładnie nie wskaże ile to może trwać. Procedura jest taka, że po spłaceniu długu komornik wydaje postanowienie, w którym stwierdza ukończenie postępowania. Po uprawomocnieniu się tego postanowienia komornik wnioskuje w sądzie wieczystoksięgowym o wykreślenie ostrzeżenia z działu III KW.

I na pewno nie stanie się to tego samego dnia co spłata ani z dnia na dzień.
Od dnia spłaty do wpisu wykreślenia - standardowo do miesiąca albo dłużej.

No to mam jeszcze pytania:
1.czy wydane postanowienie daje mi pewność o braku zadłużenia mieszkania?
2. Jak długo trwa uprawomocnienie wyroku i jeżeli samo zaświadczenie nie daje mi pewności to czy wyrok uprawomocniony jest tylko formalnością i po prostu trzeba czekać na wypis z księgi?

Dziekuje za odpowiedź

Przepraszam uprawomocnienie postanowienia komornika o ukończeniu postępowania w sprawie zadłużenia

Prawomocne postanowienie świadczy o tym, że w tej kancelarii zakończono egzekucję z N
Czekałbym na prawomocne postanowienie i sprawdzał w KW czy nie ma nic oczekującego poza wpisem wykreślenia.

Powrót