Zakup mieszkania za "gotówkę"

• Autor wątku Autor wątku Suszeda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Suszeda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Udało mi się w ciągu 3 uzbierać gotówkę na mieszkanie.
Byłaby to moja pierwsza tego typu transakcja w życiu.
Rynek pierwotny. Czy urząd skarbowy prześwietla skąd te pieniądze dokładnie czy jak przelew z konta, a wcześniej nie przysyłali kar za opóźnienie płatności podatku(PIT 28-Najem). to to oleje czy nadal będzie prześwietlać przy tak dużej kwocie? Kwota 400k+

Może "dociekać", skąd miałeś pieniądze na mieszkanie (a także na inne dobra o dużej wartości), jeśli w zeznaniach PIT wskazujesz niskie dochody, nieadekwatne do standardu życia, zwłaszcza gdy jesteś np. bezrobotny. Może to bowiem u organów podatkowych wzbudzić podejrzenie ukrywania dochodów (dochód z nieujawnionych źródeł) i w efekcie najpierw "po dobroci" wezwą do złożenia wyjaśnień. Gdy to nie wystarczy, mogą wszcząć postępowanie podatkowe.

Niestety, ale pieniądze w gotówce, ze skarbonki, odkładane w taki sposób, są dla urzędów skarbowych dość mocno podejrzane. Zwykle nie wystarcza tłumaczenie, że zbierałem pieniądze do skarpety, bo mama mi je dawała przez ostatnie lata - nawet tutaj przecież powinieneś był zgłosić lege artis darowiznę.

Zatem tak - istnieje takie ryzyko. Ale US może się zorientować za kilka lat, gdy obowiązek podatkowy się już przedawni.

Powodzenia;)

Kopia aktu notarialnego trafia do urzędu.
Więc wiedzą co kupiłeś i jak zapłaciłeś z treści aktu.
Tak - przeanalizują czy mogłeś takie pieniądze zaoszczędzić na podstawie złożonych PITów.
Zapytają cię o to za około 4 lata - najczęściej w ostatnim pół roku końca przedawnienia - gdy już mało co pamiętasz i nie masz dokumentów na swoją korzyść.

Powrót