Zakup na allegro, pomyłka Sprzedającego z formą sprzedaży.

• Autor wątku Autor wątku tomplach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomplach

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam, zakupiłem wentylator. Lokalizacja Wrocław i możliwość odbioru osobistego po przedpłacie. Wybrałem tą opcję i pytam kiedy istnieje możliwość odbioru. Gość odpisał że odbiór osobisty w Krakowie, na co odpisałem mu, że w aukcji podał Wrocław. Przeprosił za pomyłkę i proponuje mi zwrot pieniędzy (zależy mi na tym wentylatorze bo cena jest bardzo zadowalająca, 10zł). Odmówiłem i zaproponowałem mu, aby w ramach nieporozumienia wysłał mi go na swój koszt najtańszą przesyłką pocztową (koszt rzędu 4-5zł ??).

Napisałem mu tak:

"Zalezy mi na nim. Moglby pan wyslac go najtańszą przesyłką chociaż? I
po pozytywie. Sprzedaje ich Pan 30 sztuk, myślę że w ramach
nieporozumienia jest Pan w stanie jedną sztukę wysłać na swój koszt. Mam
taką nadzieję w człowieka :)"

On odpisał mi tak:

"W ramach nieporozumienia zwrócę Panu pieniądze.
Jeżeli dopłaci pan za wysyłkę - nie ma sprawy -wysle".

Co w takiej sytuacji? Dziękuję za odpowiedzi !

Czy sprzedawca był niemiły? Nie! Proszę mu zatem nie utrudniać życia i przyjąć zwrot ceny. Albo zapłacić za transport, skoro wentylator jest Panu potrzebny. A chęć uprzykrzenia życia proszę przenieść na sprzedawcę, który potraktuje Pana po chamsku.

Czyli ja jako Kupujący nie jestem niczemu winny i ponoszę stratę? Zależało mi na czasie, dlatego wybrałem odbiór osobisty. Teraz musiałbym kolejny zamawiać i czekać do przyszłego tygodnia a to mnie nie urządza (dlatego wybrałem odbiór. Jakbym ja popełnił błąd sprzedając coś, uniemożliwiając komuś odbioru osobistego to bym z własnej kieszeni pokrył te 5zł za przesyłkę.

Sprzedawca jest niemiły oferując rozwiązanie, które mnie obciąża, a jego w ogóle.

jch15 ogarnij, on nawet nie chce podzielić się 50/50 z proponowaną przesyłką.

Ostatnia edycja:
Nie przesadzajmy. Nie zależało aż tak bardzo na czasie skoro pytał Pan kiedy istnieje możliwość odbioru. W momencie zakupu tego Pan nie wiedział, więc o szybkim terminie realizacji mowy nie ma.

Eh, zacznę chyba wątpić w ludzi za ten brak bezinteresowności.

Co więc proponujesz?

Edit: Pal licho wartość kupionej rzeczy. Nie ma zapisu w kodeksie prawa mówiącego np. że sprzedający jest zobowiązany na własny koszt wysłać przedmiot gdy z jego winy uniemożliwiony będzie odbiór osobisty?

Ostatnia edycja:
tomplach napisał:
jch15 ogarnij, on nawet nie chce podzielić się 50/50 z proponowaną przesyłką.

A proponowałeś mu 50/50 ? Z tego co widzę, proponowałeś mu aby Ci wysłał na swój koszt. Pomyśl, facet się pomylił, ok, jego błąd, ale skoro wentylator kosztuje 10 zł to ile on ma na nim marży ? 2 zł ? I jeszcze ma przesyłkę pokryć ? Bądź Ty człowiekiem.

Zaproponowałem mu że wpłacę 4zł za polecony. Ciekawe co odpowie.

Jeśli nie zgodzi się na moją wpłatę 4zł za najtańszą, podkreślam, najtańszą przesyłkę pocztą to tak zrobię ;) Sprawa do wygrania?

Wiem wiem, to był taki żart. No to czekam na odpowiedz Sprzedającego, mam nadzieje że wszystko dobrze sie skonczy. Dzieki za odpowiedzi!

Dziwny sprzedawca. Skoro jest błąd w aukcji to czemu jej nie zakończył i nie wstawił poprawionej? Hurt bez DG.

Tu chodzi o wentylator do CPU. Myślałem, że duże biurkowe :) Faktycznie, może wysłać poleconym.

Powrót