Zakup na allegro, reklamacja, naprawa i zwrot.

• Autor wątku Autor wątku elwis272
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elwis272

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam. Jak w temacie, zakupiłem tuner TV (PT-230) do android. Niestety nie działa on jak należy, mianowicie na wbudowanej antenie nie odbiera stacji (centrum miasta, dom, otwarta przestrzeń itp..), dopiero po podłączeniu anteny zewnętrznej na otwartej przestrzeni z wielką biedą znajdowane są kanały.

Co ciekawsze po paru dniach od zakupu wbudowana antena z jednej strony "odlutowała się". Z taką usterką wysłałem komplet do naprawy, podobno zmieniona antena na nową rozwiązała problemy z zasięgiem. Niestety po odebraniu mam wrażenie że naprawa polegała na sklejeniu "kropelką" odczepionego końca. Serwis zapewnia mnie, że była to antena nowa lecz po kilku dniach problem powrócił- ta sama końcówka wypadła pokazując ewidentne ślady kleju. Zatem kolejny raz towar wrócił do sprzedającego... Sprawa wygląda tak samo jak poprzednio- czyli podobno tuner jest sprawny i mam go osobiście odebrać (sprzedaż, naprawa- wysyłkowa) bez możliwości wysyłki.

Być może tuner działa w sklepie, ale na aukcji nie było napisane, że nie będzie działać poza. Mogę wystąpić o zwrot przedmioty? Sklep ma prawo przetrzymać reklamowany sprzęt pod nakazem odbioru osobistego (nie pojadę 300km..) Przed oddaniem sprawdziłem działanie w kilku miastach i efekt był taki sam wszędzie.

1. podaj datę zakupu
2. czy jesteś konsumentem?
3. na jakiej podstawie reklamowałeś?

Podaj adres sklepu

1. 14 stycznia 2015, pierwsze zgłoszenie uszkodzonej anteny było ok 20 lutego 2015
2. Tak to ja zakupiłem na paragon
3. Reklamowałem na takiej podstawie, że końcówka z anteny wypadła sama z siebie. Jest również druga-zewnętrzna antena jednak jej używanie uważam za parodię gdyż 10cm bacik na magnesie z metrowym przewodem nie nadaje się na codzień. Na nim z wielką biedą znajdują się stacje TV jednak tylko wyłącznie na otwartej przestrzeni.

Skoro sprawdziłem w kilku miastach (różne części Polski- Kraków, Białystok, Mińsk Mazowiecki) i problem jest taki sam wszędzie to zastanawia mnie dlaczego w serwisie niby jest ok? Bardzo "miły" Pan z obsługi zarzuca mi, że jest protokół sprawdzenia który mówi o prawidłowym działaniu sprzętu i na jego podstawie mam odebrać osobiście tuner. Pomimo, że kupiony był wysyłkowo oraz reklamowany wysyłkowo. Czyli na to wygląda, że po tunerze zostało mi tylko pudełko bo nie pojadę tyle km po odbiór.

Dlaczego miałbym odebrać niesprawny/niesatysfakcjonujący mnie sprzęt?

PT230 (115) Tuner DVBT DO TELEFONU TABLETU ANDROID (5253337949) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Sklep: C4i Consultants for industry.

Znalazłem w regulaminie wpis:
14. Sklep ponosi odpowiedzialność przez 2 lata od daty zakupu w przypadku niezgodności towaru z umową z tytułu rękojmi. Klient traci uprawnienia z tytułu rękojmi, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową nie zawiadomi sklepu o tym fakcie.

Czyli w przypadku pierwszej reklamacji towar mogłem oddać? Tyle, że wtedy zaproponowano mi przysłanie anteny i jej wymianę (albo sklejenie kropelką i robienie ze mnie wariata).

Ostatnia edycja:
Kolejny wpis świadczący o tym, że mogę zwrócić zakupiony wadliwy towar??
16. Określając sposób realizacji zobowiązań sklepu Klient ma prawo, żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną naprawę albo wymianę, chyba, że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Jeżeli sklep nie będzie w stanie wywiązać się z określonych żądań, Klient ma prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo może odstąpić od umowy. Żądanie zwrotu pieniędzy nie ma zastosowania, jeśli wada jest nieistotna lub jeśli C4i niezwłocznie wymieni wadliwą rzecz na wolną od wad lub usunie wadę (chyba że jest to kolejna wymiana lub naprawa, która nie przyniosła oczekiwanych skutków).

Przy okazji znalazłem ciekawy wpis w regulaminie sklepu:
"Zwroty
W przypadku skorzystania z prawa do zwrotu zakupionego przedmiotu bez podawania przyczyny, wpisujemy go na czarną listę oraz wpisujemy adres do bazy KRAP.24. "

Zatem, jeżeli zakupy poprzez allegro/internet mają możliwość zwrotu bez podania przyczyny to dlaczego powyższy sprzedawca zastrasza powyższym zapisem?

Najdziwniejsze, jest to że sklep podpiera się protokołem serwisu który to protokół nie polepsza działania tunera, a jedynie opisuje jego działanie w serwisie.

Ostatnia edycja:
Nikt w temacie nie pomoże? Sklep nie chce odesłać tunera.. Co z tym zrobić? Chcą odbioru osobistego co jest nierealne.

Powrót