Zakup na allegro uszkodzonego sprzętu.

• Autor wątku Autor wątku dimmiu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dimmiu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mam problem z jednym sprzedającym.
Otóz zamówiłem pewną lampę ze specjalistycznymi soczewkami, koszt niemały bo 2tys. używaną od osoby prywatnej. Sprzedający zapewniał na aukcji iż sprzęt jest w pełni sprawny, nieuszkodzony i na gwarancji producenta.
Po dostarczeniu paczki sprzęt został obejrzany i wszystko wygladało ok. Jednakże juz po odjedźie kuriera i uruchomieniu sprzętu okazało się że na wewnętrznej soczewce jest jakiś pyłek, a urządzenie powinno być szczelne. Po zaświeceniu do środka latarką okazało się że jedna z wewnętrznych soczewek jest popękana w typowy delikatny "pajączek". Mało prawdopodobne by stało się to podczas transportu, gdyż to wewnętrzna soczewka. Po telefonie do sprzedającego ten stwierdził że sprzęt wysłal sprawny i wszystko było ok i musiała się to stać w transporcie. Po telefonie do kuriera ten wrócił nastepnego dnia i został spisany protokół uszkodzenia sprzętu.
Pieniądze kurier wziął, sprzęt jest nadal u mnie. Jaka jest dalsza procedura i jak odzyskać pieniądze za wadliwy towar? I od kogo mam teraz próbowac dochodzic swoich praw, od firmy kurierskiej czy od sprzedajacego, ktory to przestal odbierac telefony. Bo na chwilę obecną czekam i tak naprawdę nie wiem na co, a nie wiem czy nie tracę aby przypadkiem jakichś innych możliwości dochodzenia swoich praw i później się okaże że np za 30 dni firma kurierska odrzuci zgloszenie uszkodzenia w transporcie a ja juz nie bede mogl dochodzic praw od sprzedawcy bo minal jakis magiczny termin 10 dni, 2 tygodni czy cos w ten desen....
Acha producent stwierdzil iż jest to uszkodzenie mechaniczne więc nie podlega gwarancji i za naprawę należy normalnie zapłacić, a to kolejne kilkaset zł.

z góry dziekuję za podpowiedzi

Ostatnia edycja:
Temat jakich wiele na forum (jakbyś nie wiedział).

Zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki.

Powrót