zakup na allegro

• Autor wątku Autor wątku ella002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ella002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, mam pytanie zakupiłam na allegro używane radio samochodowe od osoby prywatnej sprzedający wystawił je jako uszkodzone ale twierdził, że radio działa jedyną wadą jest to że nie czyta płyt, w aukcji zaznaczył że nie przyjmuje zwrotu ani negatywa po otrzymaniu radia okazuje się że ono nie działa. co w takiej sytuacji mogę zrobić????

Proszę złożyć sprzedawcy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie art. 560., par. 2 kc. Proszę napisać sprzedawcy, że jego wyłączenie rękojmi jest nieskuteczne, bo wada jest podstępnie zatajona. Proszę go wezwać do zwrotu ceny i kosztów przesyłki w terminie 14 dni od dnia otrzymania pisma pod rygorem skierowania sprawy na drogę sądową a sama zobowiązać się do zwrotu radioodbiornika na wskazany adres - niezwłocznie po potrzymaniu zwrotu ceny. Proszę tez koniecznie założyć spór na Allegro.

Podstawy prawne:

Art. 556. k.c. [Rękojmia za wady fizyczne i prawne] § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
Art. 558. [Modyfikacja odpowiedzialności] § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.
§ 2. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.
Art. 560. [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

bardzo dziękuję za odpowiedź, a co dokładnie ma być w oświadczeniu od odstąpienia czy wystarczy tylko napisać na jakiej podstawie?i jak chce otrzymać zwrot kosztów?

Powrót