zakup na licytacji allegro - rozwiązanie umowy

• Autor wątku Autor wątku harek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

mam szybkie pytanie. Wg mojej wiedzy jest tak jak myslę, ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Tydzień temu wygrałem licytację na allegro. Po jej zakończeniu okazuje się że do urządzenia nie ma ostrza, które jest widoczne na zdjęciu na aukcji (zdjęcie pobrane z internetu nie tzw real foto). W związku z powyższym po godzinie od zakończenia licytacji poinformowałem sprzedającą że rezygnuję z zakupu, ponieważ zdjęcie sugerowało kompletny produkt, a jak sie okazuje taki nie jest.
Sprzedająca wymusza - żąda ode mnie płatności mimo że zrezygnowałem z zawarcia umowy. Jak twierdzi - odmawia mojej rezygnacji :)

W internecie wyczytałem na stronie UOKIK ze każdy kupujący może zrezygnować z zakupu bez podania przyczyny w ciągu 10 dni.

W tym przypadku Pani prowadzi działalność, ale sprzedaje jako osoba prywatna. Ja nie prowadzę działalności.

Proszę o podpowiedz jak tej kobiecie wytłumaczyć, że ja tego po prostu od niej nie kupię.

Z góry dziękuję bardzo

Podaj link do tej aukcji.

na stornie UOKIK widniej taki zapis:

3. Kiedy nie można odstąpić od umowy zawartej na odległość?

11) zawartej w drodze aukcji publicznej; uwaga – wyjątek ten nie obejmuje serwisów aukcyjnych typu Allegro;

oraz

5. Czy w ramach zakupów on-line można odstąpić od umowy bez podania powodu?

Tak, konsument może odstąpić od umowy na odległość i zwrócić zakupioną w ten sposób rzecz bez podania jakiejkolwiek przyczyny.
(podstawa prawna: art. 27 ustawy o prawach konsumenta)

Czy to mi wystarczy czy powinienem wiedzieć coś więcej?

a jakie obowiązują ?

a gdybym kupował jako firma od osoby prywatnej?

Maszynka, którą otrzymałeś faktycznie jest nieużywana, w oryginalnym i nieotwieranym pudełku?

ja tej maszynki nie otrzymałem, ponieważ nie zapłaciłem za nią i nie mam zamiaru tego robić.

To skąd wiesz o braku ostrza?

Opis aukcji nie wymienia ostrza w zestawie, zestaw fabryczny według poroducenta również nie zawiera ostrza.

ponieważ tuż po zakupie dla pewności zapytałem o to sprzedającą która stwierdziła że ostrza w zestawie nie ma. Na co mi maszynka bez ostrza? :)

loco1 napisał:
Opis aukcji nie wymienia ostrza w zestawie, zestaw fabryczny według poroducenta również nie zawiera ostrza.

być może tak jest, moim zdaniem nie muszę się na tym znać.

Tak czy inaczej rezygnuję z zakupu, wiem że wiąże się to z otrzymaniem ostrzeżenia od allegro, no ale nic na to nie poradzę.

Dodatkowo sprzedająca sugerowała w opisie ze cena takiej maszynki to 700 zł i faktycznie, jest to prawdą, ale za te 700 zł jest komplet z ostrzem. Niestety to uśpiło moją czujność i wydawała mi się ta oferta atrakcyjna, jednak czuję się teraz zwyczajnie naciągnięty...

Jeśli w ten sposób wygląda standardowy zestaw tego typu urządzeń sprzedawany przez ich producenta, to oznacza że nie ma podstaw do reklamowania, a kwestia odstąpienia od umowy bez podania przyczyny została już wyjaśniona. Jesteś zobowiązany do zapłaty i odbioru rzeczy.

harek napisał:
ponieważ tuż po zakupie dla pewności zapytałem o to sprzedającą która stwierdziła że ostrza w zestawie nie ma
Pytania "dla pewności" zadaje się przed, a nie po kupnie.

harek napisał:
Dodatkowo sprzedająca sugerowała w opisie ze cena takiej maszynki to 700 zł i faktycznie, jest to prawdą, ale za te 700 zł jest komplet z ostrzem.

Bez ostrza(głowicy)

loco1, a dlaczego te przepisy są takie bez sensu?
dlaczego kliknięcie w "kup teraz" , nawet przez pomyłkę sprawia że jesteśmy zobowiązani do zapłaty i odbioru?

co w przypadku jak zapomnimy się wylogować i dziecko kliknie że kupuje kup teraz dzieło sztuki warte pół miliona?

FreeG napisał:
Pytania "dla pewności" zadaje się przed, a nie po kupnie.

wiem, zawsze tak robię, ale wyczaiłem tą "okazję" na kilka minut przed koncem licytacji.

W takim razie co mam zrobić ? Mi ta maszynka się do niczego nie przyda, a kupno ostrza za kolejne 100 czy 150 zł to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Nie ma na to żadnej rady?

Powrót