zakup na licytacji allegro - rozwiązanie umowy

• Autor wątku Autor wątku harek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a czy sprzedająca prowadząc działalność może sprzedawać na aukcji jak osoba prywatna?

Martin1 napisał:
dlaczego kliknięcie w "kup teraz" , nawet przez pomyłkę sprawia że jesteśmy zobowiązani do zapłaty i odbioru?
Bo klikając "kup teraz" (oraz co ważne potwierdzając ten zakup w różny sposób jeszcze kilkukrotnie, więc darujmy sobie sytuację z nieupilnowanymi dziećmi) zawieramy prawnie wiążącą umowę - na tym polega cywilizowany, dorosły świat. Nie ma w tym niczego bez sensu.

harek napisał:
a czy sprzedająca prowadząc działalność może sprzedawać na aukcji jak osoba prywatna?
Może, jeśli sprzedaż nie jest związana z prowadzoną przez nią działalnością.

prowadzi działalność związaną z tym przedmiotem, jest psim groomerem

czy ta maszynka ma jakąś gwarancje przy zakupie? czy brak gwarancji nie może być przypadkiem podstawą do odstąpienia od umowy?

Jest psim fryzjerem, czy prowadzi sprzedaż akcesoriów do pielęgnacji zwierząt?...

harek napisał:
czy brak gwarancji nie może być przypadkiem podstawą do odstąpienia od umowy?
Jest, o ile zostałeś poinformowany, że maszynka jest objęta gwarancją producenta, a faktycznie jej nie ma.

szukam bo czuje się oszukany. to tak jakbyś kupił np telewizor który działa tylko z pilotem którego nie ma w zestawie...

Było potrzebne, bo nie zauważasz, że przyczyną Twojego niezadowolenia jest brak należytej staranności właśnie po Twojej stronie. Wszystko spowodowane pośpiechem.

wbrew Twojemu rozumowaniu mam tego świadomość ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

FreeG

ale może być zbieg okoliczności kiedy ktoś dokona zakupu za nas
-włamanie na konto
-nierozważny mąż/żona w odwecie za jakąś kłótnię narobi zakupów
itp.

To nie ma związku z problemem autora tematu.

Nie szkodzi, jest to tożsamy problem, ale chciałem poruszyć bo jest dziwny i ważny.

Idąc do sklepu jak chcę kupić towar za milion złotych, przypuśćmy do salonu Rolls Royca to nikt mi nie sprzeda jak nie wyciągnę gotówki, a jak płącę karta i odrzuci trasnakcję z powodu braku środków to powiedzą mi po prostu do widzenia...

natomiast jak kliknę w takiego Rolls Royca na allegro w kup teraz to będą mnie ścigać po sądach i każą wpłacić kasę, mimo że jej nie mam.

gdzie tu sens?

Ostatnia edycja:
natomiast jak kliknę w takiego Rolls Royca na allegro w kup teraz to będą mnie ścigać po sądach i każą wpłacić kasę, mimo że jej nie mam.

gdzie tu sens?
Nie ma sensu, bo to nie jest prawda.

Co nie jest prawdą?
mógłbyś rozwinąć?

Nie rozumiem Was,

podaję hipotetyczną sytuację jaka mogłaby wystapić, nie musi to być rolls royce ale choćby zabytkowy świecznik wyceniony na 50 000, czy cokolwiek innego.

w jakim celu jestem odsyłany do regulaminu allegro - nie wiem.

Powrót