zakup na odległość od firmy

• Autor wątku Autor wątku kurdigen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurdigen

zakupiłem od firmy przez internet przedmiot, paczkę kart, wszystko przyszło, było ok, otworzyłem go, ale chcę go jednak zwrócić, co wtedy? mogę zwrócić taki przedmiot(otwarty) bez podania jakiejkolwiek przyczyny i dostać pełen zwrot pieniędzy? czy w takim przypadku mam ubiegać się o zwrot pieniędzy jeszcze przed odesłaniem przedmiotu czy sprzedawca może chcieć najpierw zobaczyć przedmiot i dopiero wtedy jeżeli mu wszystko odpowiada zwrócić pieniądze? i co w przypadku kiedy nie będzie chciał dokonać zwrotu pieniędzy, mogę to zgłosić na policję?

Czy były one jakoś zafoliowane? Jeśli przez Twoje otwarcie pudełka straciły na wartości to przy zwrocie sprzedający może odliczyć sobie wartość jaka straciły wiec nie otrzymasz pełnej kwoty.

Poza tym przy zwrocie najpierw odsyłasz towar, potem sprzedający zwraca pieniądze.

tak, były zafoliowane, w innym wątku czytałem że mam prawo dostać pełny zwrot niezależenie od okoliczności - że tak to wygląda gdy kupuję przedmiot na odległość

Zgadza się, tak powinno być. Jednak musisz sprawę załatwić ze sprzedającym.

chyba nie muszę niczego załatwiać? powiem mu że chcę zwrot i tyle, jeśli nie odda mi pieniędzy to mam podstawę prawną aby iść z tym na policje

A policja odesle Cię z kwitkiem bo to sprawa cywilna. Jak juz to do adwokata i wniosek do sądu.

Art 34 ustawy o prawach konsumenta
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, [...]

nie chodzi tylko o zerwanie folii bo przedmiot nie ma folii ale o rozpakowanie go zupełnie, rozpakowanie wszystkiego co da się rozpakować w tym produkcie,

arturoooo, przedmiot jest ciągle nowy, w ogóle nieużywany, został tylko odpakowany

marcind1, czytałem właśnie ten temat i chcę się dowiedzieć czy w tym przypadku też dostanę pełny zwrot

ten przedmiot jest dość specyficzny, po otwarciu traci praktycznie całą wartość, więc mogę go zwrócić mimo tego? i co jeśli nie będą mi chcieli oddać pieniędzy?

no tak, karty, ale są one umieszczone w każdej paczce losowo więc jeżeli otworzę taką paczkę i mi się nie spodobają to będę mógł je po prostu zwrócić?

bo są tam rzeczy losowe, więc może być tak że zawartość jest mizerna, to jest na zasadzie jajka niespodzianki, dlatego pytam czy i w przypadku takiego przedmiotu mogę go zwrócić

Powrót