Zakup na paragon a prowadzona działalność gospodarcza.

• Autor wątku Autor wątku Skipowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skipowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.

Jakiś czas temu potrzebowałem zestawu kluczy naprawy swojego samochodu by leżały w garażu. Nadmieniam że prowadzę działalność gospodarczą jako mechanik samochodowy. Założyłem konto w pewniej firmie na prywatne dane, bez nazwy firmy, bez podawania NIP a sam zakup dokonany był na paragon.
Niestety po otrzymaniu towaru nie spodobała mi się ich jakość. Odesłałem je używając formularza odstąpienia z ich strony. Okazało się jednak że odmówiono mi zwrotu środków z powodu prowadzenia przeze mnie działalności. Nie wiem czy prześwietlają każdego klienta czy co ale taki jest fakt. Powołują się na:

Od 1 stycznia 2021 roku polskie przepisy rozróżniają cztery główne kategorie kupujących:
  • konsumenci, czyli osoby fizyczne dokonujące zwykłych zakupów
  • przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupów niezwiązanych z prowadzoną działalnością gospodarczą,
  • osoby fizyczne prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą, zarejestrowaną w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), zawierające umowę bezpośrednio związaną z prowadzoną działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla nich charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej.
I teraz pytanie: czy osoba prowadząca działalność jest z tego powodu niewolnikiem swojej firmy i traci prawa zwykłego konsumenta bo prowadzi działalność ? Np: fotograf nie może kupić aparatu fotograficznego dla siebie prywatnie bez przykrych konsekwencji czy też malarz pędzla a dekarz młotka ? Pomińmy stwierdzenia że można kupić to na inną osobę bo to nie o to chodzi.

Dla mnie to wygląda to na zakup prywatny - tym bardziej, że nie była brana fakturę na firmę. Próbowałbym dalej zwrócić przedmioty, powołując sięna to, że zostały kupione na prywatny użytek. Jak konkretnie odpisali przy odmowie?

Towar został zwrócony, leży u nich. Powołują się na zapis który cytowałem twierdząc że nie ma to znaczenia czy jest na fakturę czy też paragon. Dla nich ten zapis mówi że ma związek z działalnością i nie jest ważne czy kupiłem to jako prywatna osoba czy firma. Nie wiadomo co ten przepis ma na celu. Czy mówi o konsumencie jak podmiocie gospodarczym czy konsumencie jako prywatnej osobie.

Na moje rozumienie (ale nie jestem prawnikiem) zapis ten miał na celu działalnościom jednoosobowym dać częściowe uprawnienia konsumenckie a nie zabrać prywatne uprawnienia konsumentom prowadzącym działalność.

Ja bym złożył dodatkowe oświadczenie, iż zakupione klucze nie były używane do celów zarobkowych, a do celów prywatnych, więc nie istnieją podstawy prawne do odmowy zwrotu środków. Podkreśliłbym także, że odstąpienie od umowy zostało już złożone i pozostaje cały czas w mocy, więc towar jest własnością sprzedawcy, a Tobie przysługuje prawo do zwrotu środków. W związku z czym do oświadczenia załączyłbym wezwanie do zapłaty. Jeśli termin na zwrot nie minął, wskazałbym termin wynikający z ustawy, jeśli minął wyznaczyłbym dodatkowy termin 3 dni roboczych na zwrot. Jednocześnie podkreśliłbym, że brak zwrotu środków w terminie ustawowym/wskazanym spowoduje wniesienie pozwu o zapłatę, a w przypadku odwołania to na Sprzedawcy, w myśl art. 6 KC będzie istniał obowiązek udowodnienia przed sądem, iż zakup związany był z działalnością gospodarczą, a sam fakt prowadzenia takiej nie jest dowodem na cokolwiek w tej sprawie.

Dziękuję za zainteresowanie.

Fakt, oświadczenie dużo zmieni. Problem w tym że te o ile dobrze to rozumiem oświadczenie trzeba złożyć przed zawarciem umowy czyli zakupem.

Jeszcze nie wiem jak to działa - na to się powołują:

"Konsument, który zawarł umowę na odległość lub umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, ma prawo odstąpić od niej bez podawania przyczyny w terminie 14 dni. Jest to tak zwane prawo do namysłu umożliwiające kupującemu zapoznanie się z towarem i rozważenie racjonalności zakupu.

Prawo to przysługuje także osobom fizycznym prowadzącym działalność gospodarczą, które zawrą umowę bezpośrednio związaną z prowadzoną działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy będzie wynikało, że nie posiada ona dla nich charakteru zawodowego, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej."

Czy w takiej sytuacji zakup dokonany na osobę cywilną przy użyciu konta założonego na osobę cywilną może mieć mieć zastosowanie do cyt. "gdy z treści tej umowy będzie wynikało, że nie posiada ona dla nich charakteru zawodowego, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej." ?

Ostatnia edycja:
I teraz jak towar jest u nich to jak widzą rozwiązanie tej sytuacji?

Żądają bym zapłacił za przesyłkę do mnie.

Rzecznik tez tak twierdzi, Inspekcja Handlowa też. Problem jest z tym, że ten zapis jest tak skonstruowany że można go dwuznacznie interpretować (?). No chyba że się mylę. Chyba pozostaje mi sąd, ale chciałbym powołać się na konkretny przepis.

Ty masz ich wezwać do zapłaty i potem pozwać o zapłatę, to oni mają się powoływać na co chcą i udowadniać, że kupiłeś towar w celu użycia go w firmie.

Rozumiem, niemniej nie daje mi spokoju ten zapis: "Prawo to przysługuje także osobom fizycznym prowadzącym działalność gospodarczą, które zawrą umowę bezpośrednio związaną z prowadzoną działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy będzie wynikało, że nie posiada ona dla nich charakteru zawodowego, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej."

Czy dobrze rozumiem, że założenie konta na osobę prywatną i zakup też na osobę prywatną (nie podawałem żadnych danych firmowych-tylko adres dostawy na firmę, bo w domu nikogo nie ma) jest taką umową ? Czy może musiałem pisać specjalne oświadczenie przed zakupem ?

Powrót