Zakup nieruchomości i legalizacja samololi budowlanej

• Autor wątku Autor wątku guerito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guerito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

jestem zainteresowany zakupem domu. Po przedstawieniu przeze mnie oferty zakupu zostałem poinformowany, iż oranżeria, która jest przy domu jest samowolą budowlaną.

Zostałem poinformowany również, że niedugo wejdą w życie nowe przepisy, które pozwolą łatwo zalegalizować samowole zbudowane ponad 10 lat temu i nie powinno być z tym problemu.

Z tym, że z tego co znalazłem w internecie, jeżeli dobrze rozumiem to odpowiedzialność za tą samowolę spadnie na mnie.

W związku z tym mam pytanie.
* Jak zgodnie z prawem nabyć nieruchomość, której jakaś część jest samowolą budowlaną i ją zalegalizować?
* Jak sprawdzić, czemu ktoś nie zalegalizował części nieruchomości? Wąpię, że to chodzi o pieniądze, może im po prostu z jakiegoś powodu odmówiono?
* Ile może kosztować legalizacja takiej oranżerii, ma ona ponad 80m2? Od czego może zależeć ten koszt?
* Ile może potrwać taka legalizacja?
* Czy podczas legalizacji może na mnie zostać nałożona kara lub zostać podjeta decyzja o rozbiórce samowoli budowlanej? Dla mnie jest to kluczowe, bo ta oranżeria to duża część tego domu co powinno wplynąć na cenę?
* Czy w ogóle ja się tym powinienem zajmować? Czy to nie właściel przed spredaż powinien uregulować status nieruchomości? Czy to w ogóle legalne sprzedawać nieruchomość z samowolą budowlaną?

Uff trochę się opisałem. Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie i z góry bardzo dziękuję.

Powrót