Zakup nieruchomości w Hiszpanii

• Autor wątku Autor wątku gosia ktosia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosia ktosia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, jestem na etapie poszukiwania mieszkania w Hiszpanii, konkretnie w rejonie Costa del Sol. Ze względu na to, że nie znam lokalnych przepisów i procedur związanych z zakupem nieruchomości, rozważam skorzystanie z usług pośrednika.

Trafiłam na firmę TripInvest i chciałabym zapytać, czy ktoś z forum miał z nią do czynienia. Interesują mnie przede wszystkim kwestie formalno-prawne: w jaki sposób wygląda weryfikacja stanu prawnego nieruchomości, zawieranie umów, współpraca z notariuszem oraz bezpieczeństwo całej transakcji.

Będę wdzięczna również za informacje, na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie nieruchomości w Hiszpanii za pośrednictwem takiej firmy.

gosia ktosia napisał:
Interesują mnie przede wszystkim kwestie formalno-prawne
Najpierw zawiera Pani umowę z pośrednikiem. Już na tym etapie trzeba sprawdzić czy jest to zgodne z pani zamierzeniami. Miny podobne jak przy zakupywaniu nieruchomości w Polsce plus element transgraniczny - akt notarialny będzie sporządzany po hiszpańsku. Notariuszowi z hiszpanii trzeba przedstawić pełnomocnictwo z klauzulą apostille i tłumaczeniem na hiszpański. Do nabycia nieruchomości, podobnie jak w Polsce, wymagana jest forma aktu notarialnego a zatem także pełnomocnictwo musiałoby mieć taką formę. Weyfikacja jest przeprowadzana na bazie tamtejszego odpowiednika rejestru ksiąg wieczystych.

Powrót