zakup nowych opon a utylizacja starych - opłata

• Autor wątku Autor wątku Użytkowniknumer1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkowniknumer1

Stały bywalec
Odpowiedzi
529
Z elektrośmieciami jest tak, że przy zakupie nowego sprzętu możemy stary (tego samego rodzaju) oddać bezpłatnie do utylizacji.
Byłem przekonany że tak samo jest np. oponami.
Dzisiaj kupiłem nowe opony. Do rachunku została doliczona opłata za utylizację starych opon.
Chciałem zweryfikować, czy jest to zgodne z prawem (nie udało mi się wygooglować odpowiedzi)?

Tak i nie... ;)
Jak rozumiem kupiłeś z wymianą i stare zostawiłeś?
Policzono ci opłatę za usługę. Jakbyś stare zabrał to by jej nie było. Mógłbyś legalnie oddać np. do swojego PSZOKa i za darmo.
Przynajmniej ja tak miałam w zeszłym roku i chyba nic się nie zmieniło.
Niektóre firmy, szczególnie sieciówki tak sobie doją i dorabiają.

Ostatnia edycja:
qpdb napisał:
To kiedy to jest legalne a kiedy nielegalne? :what:

qpdb napisał:
Jak rozumiem kupiłeś z wymianą i stare zostawiłeś?
Dokładnie.

qpdb napisał:
Mógłbyś legalnie oddać np. do swojego PSZOKa i za darmo.
Pewnie tak. Mimo wszystko i tak wolałbym zostawić je u wulkanizatora niż dla 5zł na oponie gdzieś z nimi jeździć.

Zapłaciłeś bo sam warsztat płaci za ich utylizację, nie jest za darmo. Co innego osoba prywatna która zawozi na pszok opony a co innego firma. U nas są na osiedlach wiaty śmietnikowe z pomieszczeniem na gabaryty i tam lądują właśnie opony meble lodówki itd - i zabiera je sobie co jakiś czas firma wożąca śmieci.

Użytkowniknumer1 napisał:
Dzisiaj kupiłem nowe opony. Do rachunku została doliczona opłata za utylizację starych opon.
Chciałem zweryfikować, czy jest to zgodne z prawem (nie udało mi się wygooglować odpowiedzi)?

Tak. Zgodne.

To kiedy to jest legalne a kiedy nielegalne?
Pytałeś dość ogólnie stąd i taka odpowiedź, rozwinięta poniżej.

Precyzując, jeśli pytasz o opłatę urzędową wynikającą z jakichś przepisów to takiej nie ma stąd "nie", ale skoro zamówiłeś w tej firmie usługę czyli zachciałeś skorzystać z ich pośrednictwa w utylizacji opon to mogą pobrać opłatę za usługę i wówczas taka opłata jest legalna stąd "tak".

Mimo wszystko i tak wolałbym zostawić je u wulkanizatora niż dla 5zł na oponie gdzieś z nimi jeździć.
No i za tą wygodę zapłaciłeś po 5 zł za sztukę.

Inna rzecz czy przy okazji nie naruszono twoich praw konsumenta poprzez wprowadzenie w błąd, co to genezy tej opłaty w sposób sugerujący, że wynika z przepisów prawa i masz obowiązek ją ponieść, a nie z umowy.

O ile opłaty za utylizację opon od mieszkańca obszaru działania PSZOK się nie pobiera, jest ona pobierana od przedsiębiorcy oddającego do utylizacji wiele zestawów opon na raz.
Opłata taka wynika z przepisów.

Ok, teraz już wszystko jasne.
Dzięki za odpowiedź.

Powrót