Zakup okien

• Autor wątku Autor wątku ElaSko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElaSko

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Dzień dobry. Szukałam okien do nowego domu. Otrzymałam ofertę z jednej z firm zajmujących się sprzedażą i montażem która mi pasowała. Po omówieniu wszystkich detali i potwierdzeniu telefonicznie otrzymałam na email:
1. rozpiskę okien z nazwami profila 10 szt X i jedno profila Y, ilość, wymiary okien - wszystkie szczegóły, czyli zamówienie.
2. FV całościową, gdzie jest pozycja montaż surowy okien 11szt wg rozpiski, montaż ciepły oraz okna pvc X oraz kwota całościowa.
3. FV zaliczkową, gdzie wypisane jak wyżej z dopiskiem zaliczkowa do zk nr123 i kwota którą miałam wpłacić. Telefonicznie potwierdziłam, że się zgadza.
Godzinę później otrzymałam drugiego emaila, z tytułem "zamówienie poprawione", gdzie w załącznikach otrzymałam tę samą rozpiskę okien z profilami X i jak wyżej FV całościową i zaliczkową. W tych FV zmieniła się tylko pozycja "okna PVC" Y (inny, tańszy/gorszy profil). Numery zamówień te same. Numery faktur również. W pierwszym emailu sprawdziłam fakturę i rozpiskę do potwierdzenia. W drugim emailu sprawdziłam rozpiskę czy coś się zmieniło, numer faktury i kwotę. Zmiany nie wyłapałam, zwłaszcza że jedno z okien było też tej firmy Y (firma X nie posiadała profilu do tego typu okna) - dopiero jak przywieziono okna, okazało się że nie zgadza się to z zamówieniem z rozpiski z zamówienia - tzn, wszystkie okna są na profilu Y. Okna zamontowano, bo postraszono mnie obciążeniem za ponowny przyjazd, lecz jeszcze nie spisany jest dokument odbierający prace.
Czy mogę domagać się profili które są w rozpisce? Czy to co jest na FV mnie całkowicie obowiązuje?

Ostatnia edycja:
Powrót