Zakup paliwa na lawetę

• Autor wątku Autor wątku KINIAK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KINIAK

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Mam pytanie osoba otworzyła firmę i dostała dotację z urzędu pracy. Za otrzymane pieniążki zakupił dwie lawety, czy mam obie lawety wrzucić w środki trwałe i amortyzować je normalnie?Jaka jest stawka roczna na amortyzację lawety, dodam że są to tylko lawety nie samochód-laweta. Osoba ta ma wypożyczalnie lawet i stąd moje drugie pytanie czy może zakupować olej napędowy na samochód którym czasami przewozi te lawety a który jest jego własnością prywatną i nie jest wprowadzony do ewidencji środków trwałcyh dlatego ze był zakupiony wcześniej zanim otworzył swoją firmę.Prosze o pomoc.....Dodam że jest na księdze przychodów i rozchodów i nie jest VATowcem.

Przecież ta dotacja jest bezzwrotna, oraz zwolniona z opodatkowania, to jak można ją jeszcze amortyzować?

w urzędzie skarbowym powiedzieli mi że mogę to zaliczyć do srodków trwałych i amortyzować i tak samo w urzędzie pracy,a co z tym paliwem mozna brać fakturki?

Dotacja z Powiatowego Urzędu Pracy - 2006.10.30

Urząd Skarbowy w Zamościu, PO I-415/14/2006

Otrzymana dotacja ze środków Powiatowego Urzędu Pracy jest zwolniona od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Natomiast koszty zakupu towarów i wyposażenia są kosztem uzyskania przychodu w ramach prowadzonej działalności gospodarczej ponieważ pozostają w związku przyczynowo-skutkowym z przychodem, zostały poniesione w celu osiągnięcia przychodów

Ależ tu jest mowa o "wyposażeniu" a nie o środkach trwałych.
Nie jestem pewien, czy można się opierać na tym wyjaśnieniu.

A jak z tym olejem napędowym może go kupować na lawetę jeśli to jest tylko naczepa a nie samochód laweta?Nie jest Vatowcem ale i tak chyba nie może tego zaliczyc do kosztów bo laweta to nie samochód z tym ze ta osoba czasami musi dowieźć gdzieś tą lawetę i bierze swój prywatny samochód i kuuje olej napędowy i co wtedy??????

Laweta nie ma silnika, więc jak można do niej kupować paliwo. :D
Prywatny samochód może być używany do celów działalności gospodarczej. Należy założyć ewidencję przejazdów i na jej podstawie rozliczać wydatki na paliwo.

Czyli załoć ewidencję przebiegu pojazdu tak?A ten prywatny samochód musi być ciężarowy czy moze być osobowy i nie musi być zakupiony na firmę?

Powrót