Zakup przez Allegro telefonu z ratami i zatrzymanie przez policję/prokuraturę

• Autor wątku Autor wątku stefanek24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefanek24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
na początku roku poprzez Allegro kupiłem telefon ze sklepu (stacjonarnego) który zajmuje się sprzedażą, skupem, serwisem telefonów komórkowych. Telefon pochodzi z Orange i wzięty był na raty przez pierwszego właścicela. Następnie (jak podejrzewam) odsprzedał go do wspomnianego punktu, a następnie na aukcji nabyłem go ja. W dniu dzisiejszym zadzwonił do mnie dzielnicowy z pytaniem czy posiadam ten telefon, bo muszę się z nim zgłosić na komendę w celu złożenia wyjaśnień oraz zdeponowania go u niego, ponieważ jest jakiś nakaz prokuratora. Ogólnie mam potwierdzenie zakupu z Allegro, fakturę z Orange, paragon fiskalny ze sklepu oraz potwierdzenie sklepu, że telefon nabyłem u nich.
Czy na tym etapie jestem w stanie coś zrobić? Czy mogę jakoś odzyskać pieniądze od sklepu, np. korzystając z rękojmi (czy w ogóle mogę skorzystać z tej opcji? Czy muszę czekać na zakończenie sprawy czy już mogę poczynić jakieś kroki?

Serdecznie dziękuje za wszelką pomoc

Rafał

Mozesz rządach zwrotu pieniędzy od sklepu. Przedali ci towar z wadą prawną.

bramborak napisał:
Mozesz rządach zwrotu pieniędzy od sklepu. Przedali ci towar z wadą prawną.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się tylko czy mam czekać na zakończenie postępowania, bo może telefon wróci do mnie (chociaż zaczynam w to wątpić) czy mogę to zrobić niezwłocznie?

Powrót