Zakup przez internet, odbiór w sklepie - rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Kirigato
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kirigato

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Czy jeżeli zamówię towar (buty do biegania) w internecie i zdecyduję się na odbiór osobisty w sklepie, przysługuje mi prawo do dostąpienia od umowy z tytułu rękojmi?

PS. Jeżeli przysługuje mi w takim przypadku prawo do zwrotu towaru, prosiłbym również o konkretny artykuł w prawie który o tym mówi :)

Ostatnia edycja:
Prawo nie warunkuje funkcjonowania rękojmi do tego gdzie i jak się kupiło/zapłaciło/odebrało.

Art. 560 KC.

A teraz trochę, hmm, prościej? :)
Vo w innym temacie podłapałem, że tak, można żądać zwrotu towaru.
Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że... nie? Wybacz, nie jestem prawnikiem, nie umiem świetnie interpretować treści przepisów :(

Kirigato napisał:
przysługuje mi prawo do dostąpienia od umowy z tytułu rękojmi?
Przeczytaj Art. 560 Kodeksu Cywilnego.

Może zadaj pytanie o to co chcesz zapytać?
Piszesz, że nie jesteś prawnikiem ale z jakiegoś powodu na rękojmię się powołujesz? Bo to z niej chcesz korzystać? :what:

PS
Art. 560 KC nie wymaga wiedzy prawniczej żeby go zrozumieć.

Okej, możliwe że źle zadałem pytanie.
Zawsze różne internety mi wpajały, że rękojmia do 10 (tera już 14(?)) dni na zwrócenie produktu po zakupie przez internet.

Jeżeli tak nie jest, to bardzo przepraszam :)

Inaczej: Czy jak kupię coś na stronie internetowej sklepu, odbiorę w sklepie, mogę po 4 dniach powiedzieć: "jednak tego nie chce, oddajcie mi pieniądze"?

Kirigato napisał:
Zawsze różne internety mi wpajały, że rękojmia do 10 (tera już 14(?)) dni na zwrócenie produktu po zakupie przez internet.
Dam sobie rękę obciąć, że żaden "internet" nie wpajał, że rękojmia daje prawo dostąpienia do 10-14 dni.

Kirigato napisał:
Czy jak kupię coś na stronie internetowej sklepu, odbiorę w sklepie, mogę po 4 dniach powiedzieć: "jednak tego nie chce, oddajcie mi pieniądze"?
Jeśli kupisz: tak, jeśli zamówisz: nie. Musisz więc dobrze wiedzieć co dokładnie robisz składając ofertę/zamówienie i czy dokonujesz zakupu czy też rezerwacji/zamówienia.

Kirigato napisał:

Jeżeli tak nie jest, to bardzo przepraszam

Tak jest tyle, że nie chodzi o rękojmię (kodeks cywilny), a o prawo odstąpienia od umowy w terminie 14 dni na podstawie art, 27. ustawy o prawach konsumenta.

Kirigato napisał:
Witam.
Czy jeżeli zamówię towar (buty do biegania) w internecie i zdecyduję się na odbiór osobisty w sklepie, przysługuje mi prawo do dostąpienia od umowy z tytułu rękojmi?

PS. Jeżeli przysługuje mi w takim przypadku prawo do zwrotu towaru, prosiłbym również o konkretny artykuł w prawie który o tym mówi :)

Dokładnie przeczytaj w regulaminie sklepu, w którym chcesz zamówić co się dzieje online:

1) jeżeli rezerwacja towaru (np. Euro RTV AGD tak robi) jest online, a umowa sprzedaży zawierana jest stacjonarnie = nie możesz odstąpić w terminie 14 dni
2) jeżeli umowa sprzedaży zawierana jest online, a tylko sam odbiór jest w sklepie stacjonarnym (np. Empik, Matras) to przysługuje Ci to prawo.

Poczytaj: https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=10207

Powrót