zakup przez internet towaru na zamówienie

• Autor wątku Autor wątku Mars1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mars1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam,
zamówiłem (osoba prywatna)) ze sklepu internetowego meble w kolorze szarym. Czekałem 2 tygodnie ponieważ sklep nie miał ich na stanie - sprowadzał od producenta.
Po odbiorze okazuje się, że kolor mebli jest brązowy nie szary - inny niż na obrazkach sklepu (i producenta - te same). Nie jest to pomyłka w modelu /kolorze (numery katalogowe zgadzają się) tylko rozbieżność w faktycznej kolorystyce.
Sklep przyjął rolę pośrednika - zareklamował moją skargę do producenta natomiast oświadczył, że nie mogę odstąpić od umowy i oddać mebli korzystając z ogólnie znanego prawa (10 dni) ponieważ były sprowadzane specjalnie dla mnie na zamówienie.
Obawiam się, że wpadnę teraz w odmęt procedur reklamacyjnych producenta, a przecież stroną dla mnie jest sklep.

Mam dwa pytania:
1.Są to meble seryjne, dostępne w innych sklepach, czy mam prawo odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni o dostawy?
2.Skoro przybyły meble w innym kolorze niż prezentowane na stronie internetowej sklepu to czy zaistniała sytuacja niedotrzymania warunków umowy?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam

1. Tak, jeśli nie określałaś ściśle jego parametrów ani nie jest ściśle związany z Twoją osobą (a skoro jest to model seryjny mebli to nie spełnia on tych przesłanek)
2. Tak i można także reklamować z tytułu niezgodności z umową - czas odpowiedzi sprzedawcy to max 14 dni kalendarzowych. Reklamację jak i odstąpienie kieruje się do sprzedawcy.

To niestety częsta praktyka. Sprzedawca umieszcza w ofercie produkty A, B i C i wybrany przez klienta towar automatycznie staje się "towarem na indywidualne zamówienie", co oczywiście w opinii sprzedawcy wyłącza sprzedaż spod reżimu ustawy i pozbawia kupującego 10-dniowego uprawnienia do odstąpienia od umowy (prawa do namysłu) - to niedopuszczalna praktyka!

Witam,
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy w takim razie punkt 7 paragrafu VI (Zwroty i reklamacje) regulaminu: 123master.pl
jest niezgodny z kodeksem?

Treść:
7. Produkty sprowadzane od producenta na zamówienie pod klienta (zaliczkowane) nie podlegają zwrotowi bądź wymianie na inny produkt. Dot. Pkt. 14

Wymianie nie muszą, ale nie widzę podstaw do zabierania prawa zwrotu jeśli produkty "na zamówienie klienta" nie mają cech ściśle przez klienta określonych ani nie są związane wyłacznie z jego osobą.

Mars1982 napisał:
Witam,
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy w takim razie punkt 7 paragrafu VI (Zwroty i reklamacje) regulaminu: 123master.pl
jest niezgodny z kodeksem?

Treść:
7. Produkty sprowadzane od producenta na zamówienie pod klienta (zaliczkowane) nie podlegają zwrotowi bądź wymianie na inny produkt. Dot. Pkt. 14

Meble produkowane seryjnie nie są zamówieniem "pod klienta" i podlegają zwrotowi.

Napiszę w punktach:

1. umowa została zawarta na odległość i przysługuje 10-dniowe prawo do odstąpienia. Termin liczymy od wydania mebli.
2. Osobisty odbiór w sklepie nie zmienia formy zawartej umowy i nie pozbawia 10-dniowego prawa do odstąpienia
3. Meble można używać zgodnie z ich przeznaczeniem i to też nie pozbawia prawa do odstąpienia (nawet zniszczenia nie pozbawiają tego prawa - w takim przypadku sprzedawcy należy się odszkodowanie za zniszczenia)
4. Oświadczenie o odstąpieniu od umowy należy złożyć na piśmie i przesłać sprzedawcy listem poleconym z ZPO w terminie 10 dni.
5. Ponieważ sprzedawca nie określił miejsca do którego należy zwrócić meble, zgodnie z art. 454 par. 1 kc zobowiązany jest meble odebrać na własny koszt (jest to tzw. dług odbiorczy) i należy go o tym w piśmie poinformować, podając adres pod którym są meble do odebrania i nr. tel, pod którym można uzgodnić termin odbioru.

cedwah napisał:
Meble produkowane seryjnie nie są zamówieniem "pod klienta" i podlegają zwrotowi.

Czy skoro można zwrócić to z całą pewnością można stwierdzić, że punkt VI.7 powyższego regulaminu jest niezgodny z kodeksem i nie ma zastosowania?

Zatem teraz powinienem wysłać oświadczenie do sprzedawcy o unieważnieniu umowy. Jak powinienem postąpić gdy on będzie nadal trzymał się swojego punktu VI.7?

cedwah napisał:
5. Ponieważ sprzedawca nie określił miejsca do którego należy zwrócić meble, zgodnie z art. 454 par. 1 kc zobowiązany jest meble odebrać na własny koszt (jest to tzw. dług odbiorczy) i należy go o tym w piśmie poinformować, podając adres pod którym są meble do odebrania i nr. tel, pod którym można uzgodnić termin odbioru.

Określił w regulaminie, treść:
4. Zwroty prosimy przesyłac po konsultacji ze Sklepam pod adres:
...

Rzeczywiście określił - doczytałem do pkt 8., czyli niestety wycofuje pkt 5. z #5
Wszystko pozostałe jest aktualne.

Co do regulaminu, to tak jak napisałem, ale przeanalizujmy:

VI. Zwroty i reklamacje
1. Zgodnie z Ustawą z 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" Klient może zrezygnować z Towaru kupionego w Sklepie bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki. Jest to możliwe tylko wówczas, gdy Towar nie był używany, kopiowany ani nie został w żaden sposób zniszczony. Towary muszą być zwracane w oryginalnym, nienaruszonym opakowaniu.

To jest zapis niezgodny zprawem. Zgodnie z ustawą konsument ma prawo wykonać przysługujące mu prawo do odstąpienia i w terminie 10 dni odstapic od zawartej umowy zwrócic towar. Towar może normalnie używać - zgodnie z jego przeznaczeniem (są to tzw. czynności zwykłego zarządu) i takie zmiany są dopuszczalne. Nawet zniszczony towar sprzedawca musi przyjąć, ale wtedy przysługuje mu odszkodowanie za zniszczenie. Te 10 dni to tzw. prawo do namysłu i służy właśnie do zapoznania się z towarem i oceny jego przydatności.

Towar zamówiony odebrany osobiście lub dostarczony naszym transportem, nie podlegają zwrotowi gdyż klient miał możliwość obejrzenia zakupionego towaru. W tym przypadku w/w ustawa nie obowiązuje.

Zas niezgodny z prawem. Jak juz pisałem, umowa została zawarta na odległość - drogą elektroniczną i w takim przypadku przysługuje wpomniane prawo do namysłu. Odbiór osobisty nie zmiania charakteru umowy i nie pozbawia tego prawa.

Ostatnia edycja:
Rozmawiałem z właścicielem sklepu - powiedział spokojnie, że nie uzna zwrotu ponieważ jest to towar na zamówienie, zostałem o tym poinformowany, a on zna specyfikę prowadzania działalności internetowej, i wygrywał kilkukrotnie sprawy o zwroty . Dodał, że w innym przypadku już dawno on u inne sklepy dawno już zbankrutowały. Inne sklepy mają także podobne zapisy o zwrotach, zatem temat nie jest prosty.

Podejrzewam, że jedną z linii obrony sklepu jest odpowiednia interpretacja zapisu wyłączenia z możliwości zwrotu 10.3.4 :
świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,

To już pewnie zawiłości i polemiki na wysokim poziomie prawniczym.

Teraz pytanie, czy mogę wysłać samo oświadczenie o odstąpieniu od umowy, a z wysyłką poczekać na reakcję sprzedawcy?
Skoro zadeklarował mi, że inie przyjmie mebli, niechce aby się niszczyły i sponiewierały a magazynach i ciężarówkach Są moją własnością.

Ostatnia edycja:
Sprzedawca opowiada banialuki.
Meble należy zwrócić, gdyż w razie skutecznego odstąpienia od umowy na powrót stają się własnością sprzedawcy.

jtk napisał:
gdyż w razie skutecznego odstąpienia od umowy na powrót stają się własnością sprzedawcy.

Nie mogę sobie pozwolić na nieskuteczne odstąpienie i wysłanie mebli. Musi być skuteczne i wówczas wysyłka.

Zastanawia mnie jeszcze zapis z kodeksu:

art 10
3.Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
...
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,

Czy jeżeli zaakceptowałem regulamin, w którym sprzedawca nie dopuszcza zwrotów towaru sprowadzonego, to czy to własnie nie była "umowa inaczej"?

Mars1982 napisał:
Nie mogę sobie pozwolić na nieskuteczne odstąpienie i wysłanie mebli. Musi być skuteczne i wówczas wysyłka.
No to będzie, o ile dochowasz terminu.

Mars1982 napisał:
Zastanawia mnie jeszcze zapis z kodeksu:

art 10
3.Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
...
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,

Czy jeżeli zaakceptowałem regulamin, w którym sprzedawca nie dopuszcza zwrotów towaru sprowadzonego, to czy to własnie nie była "umowa inaczej"?
Nie. "Inaczej" byłoby wtedy, gdyby strony umówiły się, że prawo odstąpienia od umowy konsumentowi w takiej sytuacji przysługuje. Jeśli jednak strony się w ten sposób nie umówiły, to zastosowanie ma przytoczony wyżej przepis.

świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą

Gdyby to nie był model seryjny to można bu uznać za takie, ale nie jest. Sam wybór koloru okładzin jeszcze nie sprawia, że meble nabierają cechy zwanej "właściwości określone przez konsumenta". Dla przykładu podam, że były by gdyby na przykład były na wymiar albo zostały niestandardowo dostosowane (indywidualnie dobrany kolor, zmiana wymiarów, specjalnie dorobione segmenty, zamocowania, niestandardowe materiały itp.), ale nie w przypadku, gdy wybiera się parametry katalogowe...

Ale wówczas i tak można by reklamować jako niezgodne z umową i żądać wymiany na kolor widoczny na zdjęciach.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie,
Wysłałem w terminie do sprzedawcy oświadczenie (polecony) o odstąpieniu od umowy, którego on nie przyjął. Dostałem zwrot korespondencji.
Mebli jeszcze nie wysyłałem.
Jaki teraz mam status sprawy? Jak prawo traktuje nieodebrane oświadczenie?

Skutecznie odstąpiłeś od zawartej umowy i zgodnie z prawem umowa jest uznana za niezawartą. Własność mebli przeszła na sprzedawcę i jest zobowiązany zwrócić cenę w terminie 14 dni. Meble należy mu odesłać w terminie 14 dni. Proszę napisać pismo, poinformować o faktach, powołać poniższe przepisy i zażądać zwrotu ceny w terminie 14 dni od dnia otrzymania pisma z zagrożeniem skierowania sprawy na drogę sądową - po upływie tego terminu.

Ustawa z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271)

Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Witam,
Zanim wyślę kolejne pismo chciałbym się upewnić co do kwestii adresu sprzedawcy.
W moim przypadku sklep internetowy ma adres typu:
"Sklep"
ulica XXX,

należy on do firmy:
"NazwaFirmy Jan Kowalski"
ulica YYY

Nieopatrznie wysłałem oświadczenie na adres, który w regulaminie sklepu podany jest jako adres do zwrotów, a faktycznie stanowi on mix obu powyższych:
ulica XXX

Czy takie zaadresowanie może być uzasadnieniem do zwrotu oraz zakwalifikowania oświadczenia jako nieskuteczne ?

Witam,
Mam ten sam problem ze sklepem internetowym 123master.pl
Nie chcą przyjąć zwrotu towaru mówiąc, że nie przyjmą przesyłki od kuriera. Tłumaczą się oczywiście sprowadzeniem towaru na zamówienie klienta, którego nie magazynują u siebie. Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zostało wysłane dzisiaj za potwierdzeniem odbioru (z zachowaniem ustawowego 10-dniowego terminu). Podejrzewam, że tego też nie odbiorą - taka praktyka:(((
Szukam osób, które tak samo jak ja są oszukiwane przez powyższy sklep. Ja jestem już zdecydowana na złożenie pozwu do sądu (pomimo niewielkiej kwoty zamówienia, bo 800 zł).

Mars1982 napisał:
Nieopatrznie wysłałem oświadczenie na adres, który w regulaminie sklepu podany jest jako adres do zwrotów, a faktycznie stanowi on mix obu powyższych:
ulica XXX

Czy takie zaadresowanie może być uzasadnieniem do zwrotu oraz zakwalifikowania oświadczenia jako nieskuteczne ?

Wydaje mi się, że jeśli wysłałeś na inny adres, ale adres czynny i firmowy, to odstąpienie złożone jest skutecznie.

emus1978 napisał:
Tłumaczą się oczywiście sprowadzeniem towaru na zamówienie klienta, którego nie magazynują u siebie.

To rzeczywiście jest towar na zamówienie, ale sam fakt, że sklep nie ma go na stanie i sprowadza na żądanie konsumenta nie czyni go towarem, o którym mowa w art. 10., ust. 3., pkt. 4. u.o.n.p.k. W takim wypadku odstąpienie złożone jest skutecznie i sprzedawca zobowiązany jest do zwrotu ceny w terminie 14 dni.

Art. 10. 1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.
3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
[...]

Powrót