Zakup przez internet, wadliwy towar. Reklamacja, zwrot?

• Autor wątku Autor wątku torghalo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

torghalo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

W poniedziałek (14.09) zakupiłem (jestem osobą fizyczną) fotel na stronie agatahome.pl. Dzisiaj rano (18.09) przyszedł do mnie towar i zaraz przy montażu zauważyłem półcentymetrową dziurkę w materiale. Moim pierwszym odruchem była chęć złożenia reklamacji.

Sklep zachęca do złożenia reklamacji poprzez formularz online, tylko, że w moim przypadku system składania reklamacji nie działa. Zadzwoniłem na infolinię sklepu agata meble, gdzie polecono mi napisanie maila z prośbą o reklamację na adres mailowy agatahome.pl i agata meble.

Obsługa niezbyt garnie się do rozwiązania problemu i z tego powodu też zacząłem kombinować, żeby nie dać się wrobić w całą machinę reklamacji i uniknąć sytuacji w której zostanę z rozprutym fotelem ponieważ upłynęło "n" dni.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem wydaje mi się odstąpienie od umowy i tutaj rodzą się pewne pytania.

Czy mogę odstąpić od umowy jeśli towar jest wadliwy? Czy mogę zwrócić towar do sklepu agata meble w moim mieście? Podejrzewam, że zwracany towar powinien być w takim samym stanie w jakim go otrzymałem, jednak fotel w pewnym stopniu już złożyłem i wydaje mi się, że jego rozłożenie może skutkować jego uszkodzeniem, czy zatem mogę zwrócić towar w obecnym stanie?

Patrząc racjonalnie, wiem, że to nie wina firmy agata, że trafił mi się taki egzemplarz, jednak z drugiej strony oczekuję, że dostanę produkt w 100% sprawny i chciałbym martwić się jedynie tym, jaką wysokość fotela sobie ustawić, a nie tym czy uda mi się wywalczyć nierozpruty fotel. Najchętniej zwróciłbym fotel do najbliższego sklepu agata i jeszcze raz zamówił fotel z ich sklepu pomimo problemów (uprzedzając, nie kupiłem fotela w sklepie, bo był niedostępny).

Proszę o poradę i pozdrawiam.

Co dziwne nie otrzymałem paragonu, a nawet żadnego dowodu zakupu, dostałem wyłącznie instrukcję jak pielęgnować meble.

Adnotacja odnośnie relacji agatahome.pl i agata meble: "AGATA HOME to marka należąca do grupy AGATA S.A., będącej także właścicielem marki AGATA MEBLE. AGATA to firma z wieloletnią tradycją, obecna na polskim rynku od 1952 roku."

Zrób tak jak mówisz, czyli zwróć towar i zażądaj wymiany na nowy.

Próbując się dodzwonić do agatahome.pl, jeden z podanych przez nich numerów nie istnieje, na drugi numer nie odbierają, a maile wydają się być wysłane w eter.

Jak mogę odstąpić od umowy i zażądać zwrotu pieniędzy, jak nawet nie otrzymałem paragonu? Na kartonie jest jedynie kilka nalepek agata meble z kodem towaru.

Czy mogę po prostu napisać dokument o odstąpieniu od umowy z żądaniem zwrotu pieniędzy na podany numer konta bankowego i taki dokument wraz z zapakowanym towarem zawieźć do najbliższego skelpu agata meble, aby mieć to już z głowy?

Przypomnę, że towar doszedł do mnie wadliwy, niezwłocznie po namierzeniu wady zrobiłem zdjęcia i wysłałem je pocztą elektroniczną zawiadamiając o zaistniałej sytuacji.

Ostatnia edycja:
"Odpowiadasz za zmniejszenie wartości rzeczy wynikające z korzystania z niej w sposób inny niż było to konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy."

Jak ten zapis ma się do faktu, że jest to towar wadliwy? Koniec końców nawet nie skorzystałem z fotela, bo już/dopiero przy montażu zauważyłem uszkodzenie.

Nie wiem jaki wpływ na odstąpienie od umowy ma fakt, że towar jest uszkodzony.

A jak mają się zapisy w niektórych regulaminach odnośnie nakazu sprawdzenia zawartości przesyłki w obecności kuriera i w razie wykrycia jakiegokolwiek uszkodzenia, sporządzenia protokółu szkody.

Czy nie jest to oddelegowanie odpowiedzialności na firmę przewozową w przypadku, gdy nadawca wyśle uszkodzony towar, zaś na podstawie stanu przesyłki można wywnioskować, że uszkodzenie nie powstało w transporcie, tylko u nadawcy?

Nie, w tym wypadku będą wiedzieli, że wysłali już wadliwy towar. Ewentualne roszczenia względem przewoźnika już nie będą przysługiwały.

Powrót