Zakup przez paypal a brak faktury vat

• Autor wątku Autor wątku smerfd2jsp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smerfd2jsp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Otóż często kupuje usługi na zagranicznych serwisach. Często są to automaty gdzie towar jest "od ręki" przysyłany . Wiele ( 99% ) z tych firm nie wystawia DODATKOWO f.vat . Mówią że system paypal jasno mówi nam kiedy , za co , ile , i przez kogo zostało wpłacone i bez problemu można na tej zasadzie to opodatkować. Pomimo wielu pytań , a nawet błagań zawsze słyszę nie .
W ten sposób w ciągu ostatnich kilku miesięcy wydałem 2000 zł . Czego jak twierdzi moja księgowa nie mogę wliczyć w koszta POMIMO że te usługi kupują do dalszego używania która pozwala mi na sprzedaż innych usług . Pomijam już fakt że sprzedają mi ( firmie ) z naliczonym ich zagranicznym vatem ( o ile wiem powinni sprzedawać bez ) . Teraz co ja mam zrobić ? Średnio w miesiącu wydaje tak 700-1000 zł które są na prawdę 100% zgodne z działalnością i są jej kosztami . A może to ja się mylę i wyciąg z banku ( jakim jest paypal ) można użyć do celów księgowych?

Aby zaliczyć coś do kosztów uzyskania przychodu należy wydatek odpowiednio udokumentować.
Zgodnie z rozp. w sprawie prowadzenia księgi za dowody księgowe uważa się również inne dowody opłat.
Dowód taki powinien zawierać:
a) wiarygodne określenie wystawcy lub wskazanie stron (nazwę i adresy) uczestniczących w operacji gospodarczej, której dowód dotyczy,

b) datę wystawienia dowodu oraz datę lub okres dokonania operacji gospodarczej, której dowód dotyczy, z tym że jeżeli data dokonania operacji gospodarczej odpowiada dacie wystawienia dowodu, wystarcza podanie jednej daty,

c) przedmiot operacji gospodarczej i jego wartość oraz ilościowe określenie, jeżeli przedmiot operacji jest wymierny w jednostkach naturalnych,

d) podpisy osób uprawnionych do prawidłowego udokumentowania operacji gospodarczych

Jeżeli wyciąg zawiera ww. dane to nie widzę żadnych przeciwwskazań.

major2009 napisał:
Aby zaliczyć coś do kosztów uzyskania przychodu należy wydatek odpowiednio udokumentować.
Zgodnie z rozp. w sprawie prowadzenia księgi za dowody księgowe uważa się również inne dowody opłat.
Dowód taki powinien zawierać:

Jeżeli wyciąg zawiera ww. dane to nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Podpis : To są spore firmy które NIE PODPISZĄ SIĘ :(

I nie wiem co robić .

By www_mirk_pl

Jedyne co "mam" , tak to w paypalu pisze. Niby pisze od kogo , dla kogo , kiedy , za co , ile tego itp . Jednak brak podpisu sprzedawcy

Można się zastanawiać czy podpisy osób uprawnionych do prawidłowego udokumentowania operacji gospodarczych to koniecznie podpisy obu stron dokonujących transakcji.
Jeżeli dokument ma charakter własny - mógłby wystarczyć podpis osoby dokonującej transakcji.
Jeżeli dokument jest dokumentem obcym - np. wyciągiem bankowym i zgodnie z przepisami nie musi być podpisany to można pokusić się o stwierdzenie iż podpisy nie są konieczne.
Ustawodawca tworząc ww. przepis nie przewidział iż dokumenty mogą być tworzone w sposób elektroniczny.

Postanowienie Urzędu Skarbowego w Olsztynie
z dnia 1 marca 2005 r.
US.II/PDF-415/19/2005

Pytanie podatnika:
Czy wartość faktur wystawionych na właściciela lokalu za energię elektryczną, które opłacane są przez spółkę (wspólników) można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów?

Uzasadnienie
Naczelnik Urzędu Skarbowego w Olsztynie działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Tekst jednolity: Dz. U. 2005 r. Nr 8 poz. 60), uznał stanowisko wnioskodawców zajęte we wniosku z dnia 7 lutego 2005 r. (data wpływu 14 lutego 2005 r.) o pisemną interpretację co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego - za prawidłowe.

W dniu 14 lutego 2005 r., w trybie art. 14a § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Tekst jednolity: Dz. U. 2005 r. Nr 8 poz. 60), wspólnicy spółki cywilnej złożyli wniosek o pisemną interpretację co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, przedstawiając następujący stan faktyczny:

Wspólnicy prowadzą warsztat samochodowy i w tym celu wynajmują lokal. Czynsz najmu opłacany był na podstawie otrzymywanych faktur VAT do miesiąca maja 2004 r. i z tego tytułu nie było zaległości z płatnościami dla ww. firmy. Jednakże zaczęły napływać informacje, że właściciel lokalu jest nieuchwytny i nie reguluje swoich zobowiązań. Od marca 2004 r. zaczęto opłacać faktury za energię elektryczną wystawione na właściciela, gdyż Zakład Energetyczny groził odłączeniem prądu i dlatego też musieliby Panowie zamknąć warsztat.

Ponadto otrzymano pisma od komornika o zajęciu wierzytelności i prawa na wniosek wierzycieli:

- Bank Spółdzielczy w G.,

- Urząd Miasta Olsztyn,

które muszą być spłacane wartością należnego czynszu.

Obawiając się wyłączenia prądu faktury za energię elektryczną są przez nas nadal opłacane.

W związku z powyższym pytacie Panowie - czy wartość faktur wystawionych na właściciela lokalu za energię elektryczną, które opłacane są przez spółkę (wspólników) można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. Zdaniem wnioskodawców - „opłaty za energię elektryczną ponoszone są w celu osiągnięcia przychodu. Bez energii elektrycznej warsztat nie mógłby funkcjonować. Dowodem poniesienia kosztu są przelewy i wyciągi bankowe. Na fakturach otrzymywanych z Zakładu Energetycznego figuruje adres mojej firmy i numer licznika zainstalowany w moim warsztacie. W związku z powyższym opłaty za energię elektryczną w opisanej sytuacji zaliczyłbym do kosztów uzyskania przychodów”.

Mając na uwadze przedstawiony stan faktyczny Naczelnik Urzędu Skarbowego w Olsztynie rozpatrując powyższe stwierdza, co następuje:

Artykuł 22 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 14 poz. 176 ze zm.) stanowi, że kosztami z poszczególnych źródeł są wszelkie koszty poniesione w celu uzyskania przychodów, z wyjątkiem wymienionych w art. 23 ustawy.

Zarachowanie wydatku do kosztów uzyskania przychodów danego roku podatkowego wymaga udokumentowania stosownym dowodem księgowym i wykazania związku wydatku z osiągniętymi przychodami oraz potwierdzenia, że wydatek został faktycznie poniesiony.

Zagadnienia dotyczące dokumentowania wydatków regulują przepisy § 12-14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz. U. 2003 r. Nr 152 poz. 1475 ze zm.). Zgodnie z § 13 pkt 5 wyżej cyt. rozporządzenia, za dowody księgowe uważa się również inne dowody opłat, w tym dokonywane na podstawie książeczek opłat, oraz dokumenty zawierające dane, o których mowa w § 12 ust. 3 pkt 2.

W opisanym przez Panów stanie faktycznym, dokumentami potwierdzającymi poniesienie kosztu za energię elektryczną są przelewy i wyciągi bankowe, tak więc w świetle wyżej cyt. przepisu stanowią one dowody potwierdzające zasadność zarachowania wydatków do kosztów podatkowych stosownie do art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Mając powyższe na uwadze Naczelnik Urzędu Skarbowego w Olsztynie uznał, że stanowisko zajęte we wniosku jest prawidłowe i postanowił jak w sentencji.

Powyższa interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia.

Załączone dokumenty nie podlegały ocenie.

Stosownie do art. 14b § 1 ustawy Ordynacja podatkowa, interpretacja nie jest wiążąca dla podatnika, płatnika lub inkasenta.

Wiąże natomiast organy podatkowe i organy kontroli skarbowej właściwe dla wnioskodawcy do czasu zmiany lub uchylenia, zgodnie z art. 14b § 2 ustawy Ordynacja podatkowa.

Interpretacja traci moc w momencie zmiany stanu prawnego.

Na niniejsze postanowienie przysługuje prawo wniesienia zażalenia do Dyrektora Izby Skarbowej w Olsztynie za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Skarbowego w Olsztynie w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia (art. 236 § 2 pkt 1 Ordynacji podatkowej).

Z powyższej interpretacji widać iż niektóre urzędy przystają na dokumentowanie kosztów wyciągiem bankowym.
Dla pewności wartoby wystąpić o indywidualną interpretację do Min Fin - wtedy nie będzie żadnych niedomówień w trakcie kontroli.

major2009 napisał:
Można się zastanawiać czy podpisy osób uprawnionych do prawidłowego udokumentowania operacji gospodarczych to koniecznie podpisy obu stron dokonujących transakcji.
Jeżeli dokument ma charakter własny - mógłby wystarczyć podpis osoby dokonującej transakcji.
Jeżeli dokument jest dokumentem obcym - np. wyciągiem bankowym i zgodnie z przepisami nie musi być podpisany to można pokusić się o stwierdzenie iż podpisy nie są konieczne.
Ustawodawca tworząc ww. przepis nie przewidział iż dokumenty mogą być tworzone w sposób elektroniczny.

Z powyższej interpretacji widać iż niektóre urzędy przystają na dokumentowanie kosztów wyciągiem bankowym.
Dla pewności wartoby wystąpić o indywidualną interpretację do Min Fin - wtedy nie będzie żadnych niedomówień w trakcie kontroli.

Mogę prosić o stronkę / link do miejsca gdzie pisze jak to zrobić , gdzie to wysłać itp ?

Major2009 jedno jeszcze pytanko. Czy masz czas , ochotę jakoś moją wypowiedź zedytować ? Bo nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć komuś kto nie jest w temacie tak aby wyszło na moją korzyść. Byłbym bardzo wdzięczny.

Nadal nie wiem jak to z sensem napisać. Ma ktoś może propozycje ?

Powrót