Zakup reflektora samochodowego od os. fizycznej, za gotówkę, nie przez internet

• Autor wątku Autor wątku DDDarOOO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DDDarOOO

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam,

Opis sytuacji:
Około miesiąca temu zakupiłem reflektor samochodowy za kwotę 1600zł za gotówkę od os. fizycznej (ja też jestem osobą fizyczną). Bez umowy, bez rachunków itp. Co mam to rozmowę z Messenger dogadania się w sprawie transakcji jak i świadków samej transakcji. Parę dni temu zabrałem się za wymianę reflektora i okazało się że nie działa "obrysówka" (jak i dostrzegłem iż był cały klejony oraz brakowało paru elementów, ale udało mi się je przełożyć ze "starej" - ale to drugorzędna sprawa). Reflektor miał być sprawny, stąd go nie sprawdzałem. Po 2 dniach, dogadałem się (też na messenger) ze sprzedającym że mu odeślę reflektor wraz z tym uszkodzonym, gdzie stwierdził, iż spróbuje zrobić jedną z dwóch. Reflektor jest w drodze do sprzedającego.

Pytanie:
Czy mogę się domagać prawnie zwrotu pieniędzy, odmawiając odebrania reflektora jeśli stwierdzi że nie potrafi naprawić?
Czy jeśli stwierdzi że nie potrafi naprawić i mi odeśle uszkodzony reflektor jak jest, mogę zgłosić sprawę na policję z "ramienia" KK. oszustwa ART. 286?
Jakie mam tutaj opcje?

DDDarOOO napisał:
Witam,

Opis sytuacji:
Około miesiąca temu zakupiłem reflektor samochodowy za kwotę 1600zł za gotówkę od os. fizycznej (ja też jestem osobą fizyczną). Bez umowy, bez rachunków itp. Co mam to rozmowę z Messenger dogadania się w sprawie transakcji jak i świadków samej transakcji. Parę dni temu zabrałem się za wymianę reflektora i okazało się że nie działa "obrysówka" (jak i dostrzegłem iż był cały klejony oraz brakowało paru elementów, ale udało mi się je przełożyć ze "starej" - ale to drugorzędna sprawa). Reflektor miał być sprawny, stąd go nie sprawdzałem. Po 2 dniach, dogadałem się (też na messenger) ze sprzedającym że mu odeślę reflektor wraz z tym uszkodzonym, gdzie stwierdził, iż spróbuje zrobić jedną z dwóch. Reflektor jest w drodze do sprzedającego.

Pytanie:
Czy mogę się domagać prawnie zwrotu pieniędzy, odmawiając odebrania reflektora jeśli stwierdzi że nie potrafi naprawić?
Czy jeśli stwierdzi że nie potrafi naprawić i mi odeśle uszkodzony reflektor jak jest, mogę zgłosić sprawę na policję z "ramienia" KK. oszustwa ART. 286?
Jakie mam tutaj opcje?

Sorry ale nie widzę guzika "edytuj" przy oryginalnym poście, stąd update:

Około miesiąca temu zakupiłem reflektor samochodowy za kwotę 1600zł za gotówkę od os. fizycznej (ja też jestem osobą fizyczną). Bez umowy, bez rachunku itp. Co mam, to rozmowę (chat) przez Messenger dogadania się w sprawie kosztów i transakcji jak i świadków samej transakcji. Parę dni temu zabrałem się za wymianę reflektora i okazało się że nie działa "obrysówka" (jak i dostrzegłem iż był cały klejony oraz brakowało paru elementów, ale udało mi się je przełożyć ze "starej" - ale to drugorzędna sprawa). Reflektor miał być sprawny, stąd go nie sprawdzałem. Po 2 dniach, dogadałem się (też na Messenger) ze sprzedającym że mu odeślę reflektor wraz z tym "starym”, ponieważ stwierdził, iż spróbuje zrobić jedną z dwóch. Reflektor został do mnie odesłany, niby naprawiony. Okazało się jednak iż nic się nie zmieniło, jak „obrysówka” nie działała, tak nie działa. Obecnie czekam na kontakt zwrotny (bo powiadomiłem że nadal nie działa), ale obawiam się że polubownie się nie dogadam, ponieważ chce zwrot pieniędzy.

Jakie mam tutaj opcje prawne? Lub w ogóle jakie opcje?
Czy ponieważ sprzedający nie jest „firmą”, mogę zgłosić sprawę na policję z "ramienia" KK. oszustwa ART. 286?

Jako sprzedający spuściłbym cie na drzewo i powiedział, że przez miesiąc, to ty mogłeś z tym reflektorem zrobić absolutnie wszystko

Lovor napisał:
Jako sprzedający spuściłbym cie na drzewo i powiedział, że przez miesiąc, to ty mogłeś z tym reflektorem zrobić absolutnie wszystko

Dzięki za pomoc :E Szkoda że tak mało jest takich ludzi jak Ty

Powrót