Zakup samochodu, a zwrot.

• Autor wątku Autor wątku Fester
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fester

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Kilka dni temu zakupiłem 12 letni samochód.
Niestety z powodu, iż jestem naiwnym człowiekiem, przed zakupem nie obejrzałem auta od spodu. Tam niestety sama rdza. Najgorzej wyglądają podłużnice tylne. Są zalepione jakimś lepikiem i spryskane bitex sprayem. Generalnie śrubokręt wchodzi jak w masło. Auto ma przegląd do 30.09.2015 roku, jednak na stacji kontroli pojazdów powiedzieli, że takiego stanu nie powinno się dopuścić do ruchu. Taki stan podłużnic zagraża bezpieczeństwu. Po za tym z samochodu usunięto również katalizator. W samochodzie znajdują się również inne drobne usterki o których nie będę się rozpisywał.
Po odkryciu niezwłocznie skontaktowałem się z komisem i zażądałem zwrotu gotówki. Właściciel odmówił. Zaproponował upust (1000 zł, niestety kwota ta nie wystarczy na naprawę) bądź wymianę na inny samochód (droższy za moją dopłatą). Jednak w komisie nie ma nic co by mnie zainteresowało. Wiem, że mogę się domagać naprawy wad ukrytych, jednak czy to są wady ukryte. Po za tym nie zaufałbym już temu człowiekowi.
Czy jest jakaś szansa odzyskać pieniądze?
Czy to podchodzi po wadę ukrytą?
Jeżeli będę musiał do sądu iść to ile czasu trwają takie sprawy oraz jakie to koszta?
Czy jeżeli na takiej podstawie nie mogę się ubiegać o zwrot gotówki mogę zastosować jakieś inne powody? Np. niezgodność ogłoszenia z stanem faktycznym? W ogłoszeniu były napisane elementy wyposażenia, których faktycznie ten samochód nie posiada: tempomat, radio/cd, ESP, moc niezgodna z faktyczną, komputer oraz zapis "nie wymaga wkładu finansowego".
Nie mam pojęcia jak przekonać tego handlarza?

Ostatnia edycja:
Powrót