zakup samochodu f vat, wada ujawniona podczas powrotu do domu

• Autor wątku Autor wątku geng
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geng

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
chciałem poradzić się bo znalazłem się w dość kłopotliwej sytuacji.

9 dni temu nabyłem samochód osobowy (sprzedawca prowadzi DG), wczesniej auto sprawdzał kolega, ja pobieżnie w dniu zakupu - wszystko poza kilkoma szczególami wydawało się okej.
Kluczową kwestią była praca silnika i jednego z podzespołów (w opisie auta "vanosy pracują bardzo cicho, nie wykazkują oznak zużycia"). Kolega po oględzinach auta powietrdził, że nie dzieje się nic złego, ja przed samym zakupem również nie zauważyłem nic niepokojącego.
Problem zaczął się drodze powrotnej do domu (koło 420km) - w połowie trasy wyskoczyła kontrolka silnika i jak się okazało następnego dnia siadły łożyska na pompie wody.
Auto stało kilka dni, 3dni temu wymieniona została pompa i mogłem autem w końcu trochę pojeździć. Po wizycie u mechanika, który miał robić auto okazało się, że owe vanosy hałasują, po prostu auto musiało wczesniej stać a po trafie ujawnił się problem.

Teraz pytanie czy mogę coś z tym zrobić jakie mam prawa wobec sprzedawcy, może nie miał złych intencji jednak odpowiada za sprzedane auto.

Czy mogę domagać się obniżenia ceny (faktura vat na zakup) czy też naprawy zepsutego podzespołu???

Pytanie numer dwa, sprzedający wystawił fakturę na niższą kwotę i dał mi również rachunek na kwotę którą zapłaciłem. Gdybym teraz sprzedał auto za kwotę jak na rachunku (niemal 10tyś wiecej niż na fakturze) to czy będe musiał zapłacić podatek od wzbogacenia? Od jakiej kwoty liczy się podatek, od tej na fakturze czy na rachunku??

Będę probował dogadać się ze sprzedawcą chciałbym jeszcze potwierdzić co mogę a czego nie mogę?

Pozdrawiam

1. Kupiłeś na firmę? Jaki jest rocznik samochodu?
2. Od kwoty zakupu.

1. nie na firmę, rocznik 2002
2. od kwoty zakupu na fakturze czy na rachunku?

1. Pytanie podstawowe: czy w tym roczniku i modelu, po tylu latach i kilometrach, rozsądnie rzecz ujmując, możliwe jest zużycie owych vanosów? Jeśli tak to nie masz co reklamować.
2. Tyle za ile kupiłeś.

PS
Jakim cudem dostałeś i fakturę i rachunek? Albo jedno albo drugie....

1. Każda rzecz się zużywa, sęk w tym, że w ogłoszeniu jak i przy oględzinach wyraźnie było mówione, że są ciche....po 400km sytuacja się zmieniła
2. Faktura oficjalnie, rachunek dla mnie żebym miał potwierdzenie ile faktycznie zapłaciłem

1.
geng napisał:
w ogłoszeniu jak i przy oględzinach wyraźnie było mówione, że są ciche....po 400km sytuacja się zmieniła
Zatem mówił prawdę....

2. Czyli masz dwa dokumenty wystawione przez sprzedawcę i potwierdzone jego podpisem/pieczątką? Jeśli tak, to UKS prawdopodobnie chętnie obejrzałby te dokumenty :confused:

Powrót