Zakup samochodu na JDG

• Autor wątku Autor wątku Black08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Black08

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam
Prowadzę jednoosobową DG która zajmuje się sprzedażą przez internet, chciałbym kupić samochód na firmę w formie leasingu z wykorzystywaniem go do celów firmowych i prywatnych.
Jestem na ryczałcie, a do tego podatnikiem VAT
Dowiedzialem się że mogę kupić samochód do 150tyś zł ale nie wiem czy to jest kwota netto czy brutto?
Wiem że mogę odliczyć połowę VAT-u ale czy ten limit 150tyś zł jest od wartości samego samochodu czy od całości łącznie z kosztami leasingu, ubezpieczenia itp?
Licząc wartość samochodu 149tyś plus koszt leasingu jakieś 8tyś i ubezpieczenie 4tyś to razem daje 161tys więc znacznie przekroczyłbym limit
Podane kwoty są kwotami brutto

Z góry dziękuję za pomoc

***płatnik a podatnik to nie to samo. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1) nie ma takiego wyrazu jak "tyśąć" - popraw błędy ortograficzne
2) "chiałbym kupić samochód na firmę w formie leasingu " - to się wzajemnie wyklucza: albo kupić, albo wziąć w leasing (wypożyczyć) - bo zakładam, że nie miałeś na myśli leasingu finansowego
3). Limit 150 tys. dotyczy kosztów uzyskania. Ty jesteś na ryczałcie, więc Cię to nie dotyczy. A nawet gdybyś był na PKPiR, to "Dowiedzialem się że mogę kupić samochód do 150tyś zł" nie ma takiej zasady. Możesz sobie kupić samochód i za milion dolarów - ale w koszty wejdzie tylko 150 tys.
4) Tak - możesz odliczyć połowę VATu - bo tak jak wspomniałem limit 150 tys. nie dotyczy VATu.

Witam ponownie

Troszkę mnie zeszło z wyborem samochodu na firmę.

Aktualnie posiadam złozone zamówienie na nowy samochod, ale od lipca zeszłego roku wciąż nie został jeszcze wyprodukowany,

I tak sie zastanawiam nad kupnem jakiegoś używanego samochodu.

Jednak mam pytanie czy możliwy jest zakup, lub wzięcie samochodu w leasing na firmę od osoby prywatnej?

Czy to jest w ogóle opłacalne w tedy? Bo osoba prywatna nie wystawi mi faktury więc nie będę mógł odliczyć VAT-u

Powrót