zakup samochodu w Anglii

• Autor wątku Autor wątku Nikosia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nikosia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, zakladam nowy watek, poniewaz po przeczytaniu wszystkich postow nadal nie wiem co mam zrobic...

Kupilam samochod w Anglii, zostal juz przerejestrowany, adres podalam ten, pod ktorym mieszkam w Anglii. Prawo jazdy, ktorym sie posluguje jest polskie, z adresem zameldowania w Polsce. Wczoraj angielka poinformowala mnie, ze w Anglii jest obowiazek posiadania prawa jazdy z adresem zgodnym z adresem, ktory znajduje sie w Registration Certificate oraz dokumentach ubezpieczeniowych samochodu...Kara za niedopelnienie obowiazku to 1000GBP!!!
Prosze o informacje, czy jako Polka musze wymieniac prawo jazdy, czy moge jezdzic poslugujac sie swoim? ( Jestem w Anglii od miesiaca, niedlugo rozpoczne prace i bede sie starac o status rezydenta, natomiast prawa jazdy wole nie zmieniac, tym bardziej, ze za kilka miesiecy znowu bede sie przeproawadzac, a koszt wymiany nie jest maly,)
dziekuje

Wcale nie musisz wymieniac prawa jazdy. Kto Ci tak powiedzial i gdzie? Obowiazek wymiany bedziesz miala dopiero kiedy osiedlisz sie tu juz na stale.

na stronie DVLA jest informacja o karze 1000 gbp a o wymianie prawa jazdy mowila mi angielka, ale to zignorowalam, bo chyba inne sa zasady dla anglikow a inne dla innych narodowosci?

co masz na mysli piszac osiedlenie na stale - prace w anglii, rezydenture, czy obywatelstwo?

dziekuje za odpowiedz, juz sie balam, ze jezdze bez odpowiedniego dokumentu:)

Rezydentura to okresla i na stronach DVLA tez wlasnie o tym znajdziesz informacje.

Powrót