Zakup samochodu w komisie a prawa konsumenta

• Autor wątku Autor wątku Marek Pawlak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek Pawlak

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam,

chciałbym prosić o wzór umowy jak powinna wyglądać aby po zakupie mieć jakiekolwiek możliwości roszczeń w razie niezgodności towaru. Zakup w komisie czyli od firmy daje nam większe możliwości reklamacyjne więc chyba warto zabezpieczyć się odpowiednio napisaną umową. Chętnie też posłucham jeżeli ktoś reklamacje zgłaszał i jaki był skutek czy autokomis wymienił bądź naprawił samochód czy jak to bywa odwrocil się od klienta i gwarancja to pic na wode.

a więc tak. Pierwsze co to musisz na umowie zawrzeć najważniejsze rzeczy :
- historia auta (bezwypadkowość, oryginalny lakier na każdym elemencie itp)
- przebieg samochodu ( nie stan licznika)
- od kogo kupujesz (prawdziwy sprzedający, a nie Wolfgang Hainz)
- cena samochodu (prawdziwa, dokładnie tyle ile płacisz)

Po drugie

Sprawdź numery VIN. Sprawdź auto przed kupnem w ASO danej marki.
NIE KUPUJ POJAZDÓW SPROWADZONYCH Z ZAGRANICY. Żaden komis
nie sprowadzi DOBREGO samochodu z zagranicy żeby jeszcze na nim zarobić.
Za granicą auta jeżdżą około <50tys km rocznie więc przebiegi sobie policz.
Polecam samochody z Polskiego salonu od pierwszych właścicieli. Chyba,
że szukasz jakiegoś wyjątkowego (kolekcjonerskiego) egzemplarza.

Wielu ludzi odradza komisy ale czy na pewno nie warto tam kupować, kupując od prywaciarza nawet nie będzie mowy o reklamacji a kupując w komisie to zawsze jakoś pewniej i jeszcze gwarancje dają.

Sprawdzenie w ASO może być trudne, to samo z kupnem auta niesprowadzonego bo chcę kupić samochód marki Rover. Ale czy nie lepiej żeby miało 300tys z dróg np brytyjskich niż 150tys z naszych.

ja nie odradzam kupna w komisie. Trzeba tylko znaleźć te dobre. A co do drugiego pytania. To chyba oczywiste, że lepiej 150tys km z naszych dróg niż 300tys z dróg brytyjskich. Wymiana elementów eksploatacyjnych zawieszenia to około 1000zł, a wymiana silnika to ok 8tys zł.

Odświeżę temat gdyż zamierzam kupić samochód, czy ma ktoś wzór umowy kupna sprzedaż żeby zawierała wszystko co może być pomocne przy ewentualnej reklamacji.

Tak, Profesor Google ma.

Tyle, że jak przedstawiłem sprzedającemu swój wzór umowy to mnie wyśmiał i kazał ... nooo ten tego... :o

I tak było u kilku sprzedających.

Powrót