Zakup samochodu z ukrytymi wadami

• Autor wątku Autor wątku iko91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iko91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.

Wiem że podobnych tematów jest już parę, jednak mój się trochę różni.

Zacznijmy od tego że samochód został zakupiony dwa miesiące temu.
Z dnia na dzień zacząłem znajdywać coraz to większe mankamenty.

Np na zegarach po wejsciu w menu pojawił się błąd "automatycznej skrzyni biegów" w samochodzie z manualną skrzynią biegów, zaplił się także wyświetlacz biegów od automatu.

Samochód ma dwa wsteczne biegi...

Komputer ma dziwne oprogramowanie, silnik nie pracuje jak powinien i wszystkie sondy lambda zostały wypięte, mechanicy nie mają pojęcia skąd samochód zczytuje dane.

Do sprzedającego mam jakieś 600km, jak przedstawiłem mu te problemy po paru tygodniach, stwierdził że on nic o tym nie wie i przestał odbierać telefon.

Potrzebuje wiedzieć jak załatwić tą sprawę, najbardziej by mi zależało na zwrocie gotówki, ewentualnie doprowadzenie samochodu do stanu takiego jak się należy albo takiego jak opisywał, mam całą rozmowę zapisaną w mailach oraz screeny z ogłoszenia.

Do jakiego czasu mogę się domagać zwrotu pieniędzy, czas leci a ja nadal nie wiem jak to rozwiązać.

Proszę o pomoc

Hint: rękojmia za wady pomiędzy osoba prywatnymi.

Może ktoś już przerabiał podobną sytuacje i wie jakie pismo , jaki wzór mniej więcej można zastosować może pierwsze jako przed sądowe zawiadomienie tego sprzedającego z warunkami do dogadania się a następnie dopiero skierować sprawę do sądu.

I na jakie paragrafy można się powołać dokładnie ?

Samochód sprzedawał młody synek a był on zarejestrowany na ojca, może dałoby radę jakoś go postraszyć żeby zechciał się dogadać aby uniknąć problemów

Pomoże ktoś jeszcze?

Jak ktoś inny sprzedawał to wogóle miał upoważnienie do dokonania tej transakcji ? Pewnie jakiś składak angol po mega dzwonie . Pisemne zawiadomienie o wadach , potem sąd .

Pisemne zawiadomienie gdzie? do kogo?

iko91 napisał:
Pisemne zawiadomienie gdzie? do kogo?

Po pierwszym i ostatnim poście widzę, że powinieneś zatrudnić prawnika do prowadzenia tej sprawy.

Z prawnikiem to bardzo dobry pomysł.
Mnie zastanawia jedno - w chwili kupna podłączyłeś jakikolwiek interfejs diagnostyczny? Sprawdziłeś błędy w komputerze? Co nt. stanu technicznego zapisano w umowie k-s i kto ją podpisał?

Umowa standardowa bez żadnych dodatkowych wzmianek na temat stanu technicznego.

Samochód był sprawdzany tylko na stacji diagnostycznej, czy nie ma wycieków i czy zawieszenie jest ok.

Umowe podpisywał ojciec chlopaczka ktory sprzedawal samochod, natomiast z mojej strony podpis byl mojej mamy z moim upowaznieniem.

Teraz moim glownym problemem jest napisanie UGODY. Tylko problem w tym ze nie moge nigdzie znalezc zadnego wzoru...

Może ktoś się podzielić takim pismem? Jak to ma mniej więcej wyglądać?

Uderz do Miejskiego/Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta jeśli nie chcesz płacić prawnikowi.
U Rzecznika dostaniesz konkretną poradę za darmo a i może Ci pismo napisze.

RomanZ napisał:
Uderz do Miejskiego/Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta jeśli nie chcesz płacić prawnikowi.
U Rzecznika dostaniesz konkretną poradę za darmo a i może Ci pismo napisze.

Jesteś o tym przekonany w 100%? Czy nabijasz posty?

Zważywszy na fakt,że sprawa nie ma charakteru konsumenckiego to raczej to drugie....:winko:

Powrót