Zakup samochodu

• Autor wątku Autor wątku NOWA123456789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NOWA123456789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Około miesiąc temu zakupiłam samochód zarejestrowany na 7 osób, podczas transakcji kupna samochodu sprzedawca miał tylko 5 foteli i zarzekał się, że do końca tygodnia dowiezie pozostałe 2, gdyż na tą chwile zostały u siostry bo przewoził od niej towar i musiał zostawić. Dzwonie do niego po tygodniu (bo po tym czasie miał wrócić z pracy z zagranicy) mówił, że będzie w przyszłym tygodniu, za tydzień taka sama sytuacja, teraz nie odbiera telefonu. Wiem że postąpiłam lekkomyślnie nie spisując tego faktu w umowie, ale czy jest jakaś możliwość uzyskania dwóch brakujących foteli? Mam wszystkie dane sprzedającego gdyż auto zostało zakupione w kraju.

proszę o poradę
pozdrawiam

cele prywatne, sprzedawca również osoba fizyczna

była tam jego żona, ja, mąż i nasz kolega który na pewno ten fakt może potwierdzić.

W mojej ocenie nic się już nie da zrobić. Ty przedstawisz świadka, który potwierdzi Twoją wersję, a sprzedający swojego, który zezna że kupując byłaś poinformowana że samochód jest niekompletny i brakuje w nim dwóch foteli. Jedynie nagrana rozmowa daje jakąś szansę , ale przecież takiej nie masz.

W takim razie skieruj do sprzedawcy pismo i na podstawie przepisów o rękojmi za wady (art. 556 i nast. k.c.) zażądaj wydania foteli albo obniżenia ceny za samochód i wyznacz mu na to termin 14 dni od dnia otrzymania pisma. Zaznacz w piśmie, że masz świadków wydania pojazdu bez 2 foteli i obietnic sprzedawcy i jeśli termin upłynie bezskutecznie, skierujesz sprawę na drogę sądową.

Tak zrobię, bardzo dziękuję za pomoc :)

pozdrawiam

Witam, błagam o pomoc, kupiliśmy samochód w komisie katastrofa, nic nie zgadza się z opisem samochodu w ogłoszeniu. Mąż wydał na naprawę wszystkie nasze pieniądze a samochód nadal nie jeździ. W dodatku ubezpieczalnia przysłała nam do zapłaty zaległą ratę w wysokości 600zł a w ogłoszeniu było napisane, że jest ubezpieczenie opłacone do września 2015r. Czy ktoś byłby w stanie pomóc? Sprawa jest dość skomplikowana a sami nie mamy pojęcia jak się za to zabrać i czy coś możemy w tej sprawie zrobić. Samochód był kupiony w lutym 2015r. Bardzo proszę o pomoc w określeniu czy jest sens cokolwiek z tym robić.........

nunu82 napisał:
kupiliśmy samochód w komisie katastrofa, nic nie zgadza się z opisem samochodu w ogłoszeniu.
... należało samochód reklamować i nie dokonywać żadnych napraw we własnym zakresie.

Dziękuję za odpowiedź ale to nie takie proste, mąż chciał zwrócić samochód po przejechaniu kilku kilometrów ale sprzedawca rozlaczyl się i nie odbierał tel. A w dodatku okazali się ze on spisał umowę męża z 1 właścicielem pojazdu. Na naprawy mamy faktury i rozmowy też były nagrywane. Komis wszystkiemu zaprzecza bo przecież umowy z nim nie było. ..

Tak po napisaniu tej odpowiedzi stwierdziłam że lepiej założyć wątek bo będę mogła dokładnie opisać sprawę która jest beznadziejna. Poprostu szukam jakiejkolwiek pomocy. Bardzo dziękuję

Powrót