Zakup sprzętu na portalu aukcyjnym

• Autor wątku Autor wątku FonszLudozjad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FonszLudozjad

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Moje pytanie brzmi następująco, a mianowicie zakupiłem komputer stacjonarny wraz z pełnym wyposażeniem od prywatnej osoby i w aukcji było wspomniane, że MONITOR do tego komputera jest zupełnie gratis. Sprzęt, który kupiłem jest w porządku lecz monitor, który był GRATISEM w tym wypadku jest delikatnie uszkodzony, aczkolwiek sprzedawca zaznaczył, że jest on GRATISEM, a o stanie, że jest uszkodzony nie było mowy.

Czy mogę np ubiegać się o zwrot pieniędzy z racji tego iż monitor jest uszkodzony, ale był GRATISEM do komputera, a sprzedawca to osoba prywatna?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam

Sprzęt był sprzedawany jako sprawny, ale ten MINITOR był jako Gratis do zakupionego przedmiotu i nie był on w żaden sposób opisany, że posiada uszkodzenie w postaci piksela na cała długość ekranu. Więc w zasadzie to nie za monitor płaciłem, a za komputer skoro on był Gratis?

Jezeli z opisu nie wynikalo czy sam monitor jest sprawny czy po prostu dostajesz w gratisie smieci elektroniczne to nie widze podstaw by sie czegokolwiek doamgac.

Regand napisał:
Jezeli z opisu nie wynikalo czy sam monitor jest sprawny czy po prostu dostajesz w gratisie smieci elektroniczne to nie widze podstaw by sie czegokolwiek doamgac.

To znaczy, że nie ma żadnych szans na zwrot towaru chociażby przez to, że ten monitor jest uszdkodozny?

Gdyby to byl zakup od firmy to bysmy mogli myslec ale nie jezeli kupowales od osoby prywatnej uzywany sprzet.

Regand napisał:
Gdyby to byl zakup od firmy to bysmy mogli myslec ale nie jezeli kupowales od osoby prywatnej uzywany sprzet.

Ale nie możemy nic zrobić z racji tego, że ten przedmiot był tylko gratisem czy dlatego, że to osoba prywatna?

Przedmiotem licytacji jest komputer stacjonarny wraz z myszką, podkładką i klawiaturą.

Sam komputer w stanie bardzo dobrym, a większość jego podzespołów jest jeszcze objęte gwarancją co potwierdzają dokumenty zaku.

W skład zestawu wchodzi:

-Mysz,
-Podkładka,
-Klawiatura,
-Pełne okablowanie.

Specyfikacja:

Xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx
Xxxxxxxxxxx

Dla pewnego kupca Monitor HP z ostatniego zdjęcia dokładam GRATIS do wylicytowanego sprzętu.

Zapraszam do licytacji.

FonszLudozjad napisał:
Czy mogę np ubiegać się o zwrot pieniędzy z racji tego iż monitor jest uszkodzony, ale był GRATISEM do komputera,
Chciałbyś odesłać monitor i otrzymać zwrot 0 zł? Sprzedawca pewnie się zgodzi...

loco1 napisał:
Chciałbyś odesłać monitor i otrzymać zwrot 0 zł? Sprzedawca pewnie się zgodzi...

No niby tak, ale wiecie cena była podbita z racji tego, iż było wspomniane w aukcji o monitorze ;-/

Momencik. Kupujący wylicytował zestaw komputerowy skuszony dodatkiem. Inaczej nie licytowałby. I pytanie teraz brzmi, czy wystarczy napisać "gratis" by nie ponosić żadnej odpowiedzialności za stan techniczny sprzętu? Według mnie jeśli ktoś pisze, że dodaje "monitor" to dodaje urządzenie, dzięki któremu można wyświetlać obraz. Obraz "uszkodzony" to chyba nie to, co ma pokazywać monitor?

Domyślam się, że kupujący chce zwrócić zestaw wraz z gratisem. Tak?

forg napisał:
Momencik. Kupujący wylicytował zestaw komputerowy skuszony dodatkiem. Inaczej nie licytowałby. I pytanie teraz brzmi, czy wystarczy napisać "gratis" by nie ponosić żadnej odpowiedzialności za stan techniczny sprzętu? Według mnie jeśli ktoś pisze, że dodaje "monitor" to dodaje urządzenie, dzięki któremu można wyświetlać obraz. Obraz "uszkodzony" to chyba nie to, co ma pokazywać monitor?

Domyślam się, że kupujący chce zwrócić zestaw wraz z gratisem. Tak?

Dokładnie tak jak zrozumiałeś przyjacielu :)

FonszLudozjad napisał:
delikatnie uszkodzony,
Co to oznacza?
forg napisał:
Kupujący wylicytował zestaw komputerowy skuszony dodatkiem. Inaczej nie licytowałby.
Motywacja nabywcy nie ma tu znaczenia. Kupił opisany w specyfikacji komputer i do zakupu otrzymał coś w prezencie. Prezent to prezent.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Co to oznacza?

Motywacja nabywcy nie ma tu znaczenia. Kupił opisany w specyfikacji komputer i do zakupu otrzymał coś w prezencie. Prezent to prezent.

Jest piksel przez cały monitor. Czyli, że definitywnie nic nie zrobię?

Powrót