Zakup telefonu niezgodnego z opisem aukcji bez możliwości zwrotu

• Autor wątku Autor wątku MirtaX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MirtaX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zakup telefonu niezgodnego z opisem aukcji bez gwarancji

Witam, zakupiłem telefon link. Napisałem po zakupie do sprzedającego czy istnieje możliwość dopłacenia do akcesoriów. Napisał, że akcesoria sprzeda osobno innej osobie(no ale akcesoria to nie dokumenty w końcu). Zapytałem więc, czy do telefonu będzie pudełko i dokumenty, bo nie kupię telefonu niewiadomego pochodzenia bez dokumentów, gdyż nie chce mieć później problemów. Zapewnił, że telefon wraz z pudełkiem i dokumentami będzie wysłany. Zapytałem czy na pewno był sprawny i czy nie był zalany. Odpowiedział że nie był zalany i był sprawny do samego końca. Wykonałem więc przelew pieniędzy w systemie PayU, towar nie został wysłany w poniedziałek zgodnie z obietnicą. Sprzedający powiedział, że jest na wyjeździe i wyśle w piątek, wysłał dopiero w poniedziałek za tydzień. Dzisiaj otrzymałem telefon. Bez oryginalnego pudełka, bez dokumentów, z wyraźnymi śladami zalania, oraz zdartymi numerami imei. Napisałem do sprzedającego, że jest to niezgodne z tym co mi pisał i że żądam zwrotu bo transakcja jest niezgodna z tym co powiedział. Stwierdził, ze nie ma możliwości zwrotu, bo jak to ujął "naciągnąłem go", najpierw wylicytowałem, a później zadałem pytania, co już było jakby po zakupie(no ale wciąż przed wpłatą pieniędzy). Więc stwierdził, że "to co było ustalane po aukcji jest za późno". Ze transakcja została sfinalizowana na warunkach pierwotnych, a nie tych na które się zgodził jak już było po zakupie, chociaż przed wpłatą pieniędzy. Co mam zrobić? Czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie pieniędzy? Mam spróbować odesłać ten telefon, chociaż wiem, że on go nie przyjmie? Sprzedający w aukcji nie napisał, że nie ma możliwości zwrotu, tylko, że nie udziela gwarancji, czy w takim przypadku mogę korzystać z prawa przysługującego mi w umowie na odległość(14 dni na zwrot)? Proszę o pomoc jak to rozwiązać. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
RE: Zakup telefonu niezgodnego z opisem aukcji bez gwarancji

MirtaX napisał:
czy w takim przypadku mogę korzystać z prawa przysługującego mi w umowie na odległość(14 dni na zwrot)?
Nie, bo nie jesteś konsumentem.

Możesz reklamować n/p przepisów o rękojmi za wady (art. 556, i nast. kc) z powodu wad, których nie ma w opisie (zalanie) i braku dokumentów, ale to będzie bardzo trudne z uwagi na stronę dowodową - nie masz protokołu niezgodności, który należało spisać przy przewoźniku.

Mam spisany protokół od kuriera. Jest w nim brak pudełka, dokumentów, zalanie, skrzywienie obudowy i brak numeru imei.
Mam się z tym udać na policję? Czy wysłać jakieś pismo listem poleconym do sprzedającego? Jak to będzie wyglądać? Wiem, że on na pewno nie będzie chciał oddać pieniędzy ani odebrać paczki. Jakie jest tutaj znaczenie czasu tzn ile go mam? Założyłem spór na allegro, ale sprzedający ma czas 30 dni na odpowiedź, dopiero wtedy allegro zainteresuje się tą sprawą. Wszystko było za pośrednictwem PayU, więc mogę też złożyć do nich wniosek o rekompensatę(wymaga ona pisma z policji na które też trzeba czekać około miesiąca) lecz nie bedzie to więcej niż 50%. Wolałbym oddać telefon i odzyskać pieniądze.

Ostatnia edycja:
pod linkiem w #1 wyświetla się: "telefon po upadku, tylna klapka jest cała, przód jednak został kompletnie rozbity" - to ten kupłeś?

Tak, ale miał być po upadku, a był zalany, i ze slotu karty sim jest usunięty numer imei. Mam smsy w których sprzedawca pisze, że bedzie pudełko, dokumenty i nic nie było zalane. Z tym, że są to smsy już po licytacji, ale przed wpłatą pieniędzy(nie można tego traktować jako umowy ustniej?)
P.S. Jestem studentem, chciałem go naprawić, nie stać mnie na zakup nowego telefonu tej kategorii cenowej, więc postanowiłem naprawić wyświetlacz w jakimś uszkodzonym.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz protokół, możesz telefon reklamować. Przysługuje Ci żądanie obniżenia ceny lub odstąpienie od umowy (art. 560 kc) n/p przepisów o rękojmi za wady (art. 556 i nast. kc). Wyślij reklamację i dołącz kopię protokołu - listem poleconym ze ZPO.

Powrót