Zakup telefonu: paragon czy faktura?

• Autor wątku Autor wątku abcd2d5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abcd2d5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Wkrótce zamierzam kupić poprzez serwis Allegro telefon komórkowy, przejrzałem wiele wątków na tym forum jednak nie znalazłem odpowiedzi.

Czy warto podczas zakupu zażądać od sprzedawcy (ma firmę) paragonu oraz "FV23%" wraz z podanym na nich numerem IMEI produktu? Jestem osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej. Czy "FV23%" nie będzie powodowała problemów jak np. faktura VAT - marża?

Czy taki wybór dwóch dokumentów dołączonych do zakupu może pomóc, bądź ułatwić w przyszłości konieczność naprawy bądź wymiany telefonu czy wręcz przeciwnie - może skrócić okres gwarancji bądź w dowolny sposób zmniejszyć moje prawa?

Wskazane dokumenty nie mają tu znaczenia.

Rozumiem - czyli liczy się tylko dołączona gwarancja lub niezgodność towaru z umową bądź 14 dni na odstąpienie od umowy? Czy wspomniana FV23% odgrywa w takim razie jakiekolwiek znaczenie, gdy kupuje to ktoś kto nie prowadzi działalności?

Jak wygląda sytuacja w przypadku zakupu telefonu w marketach z elektroniką? Czy wtedy branie faktury i paragonu ma sens?

Odnoszę wrażenie, że nie przeczytałeś mojej odpowiedzi.

W takim razie jakie dokumenty mogą mieć znaczenie? Mógłbym prosić o ich wymienienie?

Do naprawy telefonu bądź wymiany. Czy dobrze rozumiem, że może to być: paragon, karta gwarancyjna, wyciąg z konta (jako dowód wpłaty) w zależności od tego czy zwracam się do gwaranta czy do samego sprzedawcy.

Musi być dowód zakupu, np. paragon, ale zdecydowanie lepiej mieć FV, bo na niej są wszystkie informacje o towarze, których paragon nie zawiera. Obecne przepisy nakładają na sprzedawcę szereg obowiązków informacyjnych i taki dokument powinieneś otrzymać bez wezwania.

ale zdecydowanie lepiej mieć FV

Czyli podsumowując: w moim przypadku osoby fizycznej nieprowadzącej działalności warto wziąć paragon i FV23% i to nie będzie miało żadnego wpływu na np. skrócenie okresu gwarancji itd. i nie będę musiał nigdzie tej faktury zgłaszać. Proszę jeszcze tylko o krótki komentarz i to będzie wszystko z mojej strony. :)

Powrót