Zakup telefonu- paragon

• Autor wątku Autor wątku prohousepl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prohousepl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
W ostatnich dniach zakupiłem telefon ale otrzymałem paragon bez VAT 23% a według tego nie mam gwarancji producenta bo byłaby ona gdybym dostał oryginalny dowód zakupu, zapytany sprzedawca o to czy może mi wydać oryginalny paragon/fakture VAT23% stwierdził że nie może bo jest "ustawa o danych osobowych". Pytanie czy rzeczywiscie nie moze mi dać ksera? Wiem ze w niektórych komisach wydają oryginalny dokument...

Jak dla mnie to rzecz jest wydana w stanie niepełnym, a to podchodzi pod rękojmie

Dzwoniłem do sprzedawcy wczoraj, powiedział że nie wyda bo jest ochrona o danych osobowych, nie miałem też przygotowanych argumentów na tą dyskusję wiec ją zakończyłem, ale faktycznie szukam czegoś co dało by mi jakąś przewagę- z tą rękojmią co kombinować ?

ktoś coś jeszcze ma jakieś pomysły?

kc art.546
§ 2. Sprzedawca obowiązany jest wydać posiadane przez siebie dokumenty, które dotyczą rzeczy. Jeżeli treść takiego dokumentu dotyczy także innych rzeczy, sprzedawca obowiązany jest wydać uwierzytelniony wyciąg z dokumentu. Ponadto, jeżeli jest to potrzebne do należytego korzystania z rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem, sprzedawca obowiązany jest załączyć instrukcję i udzielić wyjaśnień dotyczących sposobu korzystania z rzeczy.

Tak, i to fabryczna, producenta telefonu. Ale jej nie mam bo nie mam oryginalnego paragonu z VAT 23%, mam bez.

Zatem wystosuj do sprzedawcy reklamację z żądaniem dostarczenia dowodu zakupu takiego jak wskazuje gwarancja. Zacytuj ten punkt, wskaż, że bez paragonu gwarancja jest nieważna, a zatem sprzedany towar jest niepełnowartościowy. Dodaj, że w razie braku dostarczenia paragonu odstąpisz od umowy.

A co ma VAT 23% do sprawy? ;)

Jaki telefon? Jak brzmi punkt gwarancji dotyczący dowodu zakupu?

Przecież sprzedawca może być zwolniony z VAT... Np. sprzedaje telefon i podbija czystą kartę gwarancyjną.

Bez przesady Panowie...:o

O ile jestem jeszcze w stanie zrozumieć zapis w ogólnych warunkach o " FAKTURZE VAT" to jeszcze nie spotkałem się z zapisem który mówi o tym, że towar można reklamować posiadając paragon z VAT :what:

Pomijam fakt, że autor posta nie raczył napisać czy dostał JUŻ wypełnioną kartę gwarancyjną przez sprzedawcę "0".

Ostatnia edycja:
nomnes napisał:
Zatem wystosuj do sprzedawcy reklamację z żądaniem dostarczenia dowodu zakupu takiego jak wskazuje gwarancja. Zacytuj ten punkt, wskaż, że bez paragonu gwarancja jest nieważna, a zatem sprzedany towar jest niepełnowartościowy. Dodaj, że w razie braku dostarczenia paragonu odstąpisz od umowy.

Problem jest taki że sprzedawca twierdzi iż telefon ma gwarancje fabryczną ale tylko jak wyślę do nich telefon tak to nie mogę nic zrobić, bo jedyny paragon mam ten bez VAT23% wiec.. A zalezy mi na samym dokumencie po to zebym ja nie musiał do nich wysyłać [bo i tak nie wierzę w ich naprawy] tylko do autoryzowanego serwisu.

arturoooo napisał:
A co ma VAT 23% do sprawy? ;)

Jaki telefon? Jak brzmi punkt gwarancji dotyczący dowodu zakupu?

Przecież sprzedawca może być zwolniony z VAT... Np. sprzedaje telefon i podbija czystą kartę gwarancyjną.

Bez przesady Panowie...:o

Ma, pieczątka na karcie, data, IMEI nic nie dadzą, musi byc dowód zakupu faktura/paragon 23% vat wtedy taka gwarancja jest wazna

Dzwoniłeś do gwaranta w tej sprawie? Powiedziałeś jak wygląda sytuacja? Dzwoniłeś na infolinię? Albo wysłałeś maila?

Możesz w końcu podać co to za producent i jak dokładnie brzmi zapis z gwarancji dotyczący dowodu sprzedaży?

Pytam, bo dla niektórych serwisów gwarancyjnych wystarczy sama podbita karta.

Sony, gwaranta czyli do nich ? Warunki dośle jeszcze..

Ostatnia edycja:
Warunki:
1.
Gwarancja będzie respektowana wyłącznie z dowodem zakupu albo rachunkiem
(w miarę możliwości zawierającym datę zakupu, model produktu i nazwę
sprzedawcy/dealera – dowodem zakupu może być w szczególności paragon lub
faktura VAT) oraz z reklamowanym produktem dostarczonym w okresie
gwarancyjnym. Sony i ACS zastrzegają sobie prawo do odmowy realizacji
bezpłatnego serwisu gwarancyjnego zgodnie z niniejszą gwarancją w przypadku
braku dokumentów, o których mowa powyżej w zdaniu poprzedzającym, lub jeśli
informacje w nich zawarte są niekompletne albo nieczytelne. Gwarancja nie będzie
respektowana, gdy nazwa modelu lub numer seryjny umieszczony na produkcie
zostały zmienione, zmazane, usunięte lub zatarte.

W sumie nie piszą, że data zakupu ma być tożsama z datą na karcie ;)

arturoooo napisał:
Warunki:
1.
Gwarancja będzie respektowana wyłącznie z dowodem zakupu albo rachunkiem
(w miarę możliwości zawierającym datę zakupu, model produktu i nazwę
sprzedawcy/dealera – dowodem zakupu może być w szczególności paragon lub
faktura VAT) oraz z reklamowanym produktem dostarczonym w okresie
gwarancyjnym. Sony i ACS zastrzegają sobie prawo do odmowy realizacji
bezpłatnego serwisu gwarancyjnego zgodnie z niniejszą gwarancją w przypadku
braku dokumentów, o których mowa powyżej w zdaniu poprzedzającym, lub jeśli
informacje w nich zawarte są niekompletne albo nieczytelne. Gwarancja nie będzie
respektowana, gdy nazwa modelu lub numer seryjny umieszczony na produkcie
zostały zmienione, zmazane, usunięte lub zatarte.

W sumie nie piszą, że data zakupu ma być tożsama z datą na karcie ;)

z ciekawości zapytam
a co jak z telefonu odklei się naklejka z numerem seryjnym?
mi po paru dniach używania telefonu naklejka była już prawię odpadająca to ją wyrwałem i wywaliłem
a co do 23% vat do telefonu to zeby producent przyjął na gwarancje to musi być faktura 23% vat

Ostatnia edycja:
a co do 23% vat do telefonu to zeby producent przyjął na gwarancje to musi być faktura 23% vat

dokładnie tak bądz paragon, też tak myslałem ale pare postów niżej zobaczysz cos jeszcze

Ostatnia edycja:
Greenes napisał:
a co jak z telefonu odklei się naklejka z numerem seryjnym?
Tym który jest pod obudową i jeszcze pod baterią? :confused:

Greenes napisał:
No to chyba piszesz o innych warunkach gwarancyjnych.

Dobra małe posumowanie, trochę rzeczy o których nie wspomniałem. Po pierwsze skontaktuje sie na 100% z Sony Polska aby wyjaśnić tą sprawę ale zanim. Nie wspomniałem o tym że mój paragon co prawda nie ma stawki VAT 23% (obowiązkowej do gwarancji) ale ma coś takiego jak Sp.Zw.G czyli oznacza to ze paragon VAT ZW jest dowodem pierwszej sprzedaży i upoważnia do gwarancji tak samo jak ten paragon z VAT23%+ oczywiście karta gwarancyjna podbita z numerem IMEI datą sprzedaży. Nie wiem czy sie ze mną zgodzicie ale takie coś wygrzebałem.

Mam nadzieje ze rozumiecie powoli o co mi chodziło.. Vat 0% NIE UPRAWNIA DO GWARANCJI dlatego iż kupiłem telefon w sprzedaży wysyłkowej myslałem że pochodzi on z komisu a komis posiada do niego oryginalne papiery z stawką vat 23% która dała by mi gwarancje..

Co stawka vat ma wspólnego z gwarancją??? Absolutnie NIC. Masz tam nawet wpisane w warunkach, że może to być rachunek. Stawka 0% i zw to dwie zupełnie różne rzeczy, ale kompletnie nieistotne dla gwarancji.

prohousepl napisał:
Mam nadzieje ze rozumiecie powoli o co mi chodziło.. Vat 0% NIE UPRAWNIA DO GWARANCJI dlatego iż kupiłem telefon w sprzedaży wysyłkowej myslałem że pochodzi on z komisu a komis posiada do niego oryginalne papiery z stawką vat 23% która dała by mi gwarancje..

:o :o :o

Powrót