Zakup telefonu, upadły sklep, a gwarancja LG

• Autor wątku Autor wątku telefoniarz12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

telefoniarz12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam nietypowe pytanie. Kupiłem w świetnym stanie Lg g2 za mniej niż 900 zł. TELEFON DOPIERO DZIŚ ZOSTAŁ DO MNIE WYSŁANY.
Dostałem od sprzedającego zdjęcie PAragonu fiskalnego oraz pudełko z imei zgodnym z telefonem.
Na paragonie widniała data 14.07.2014 . Z ciekawości sprawdziłem sklep, gdzie został kupiony i okazuje się, ze był to sklep Avans, który obecnie nie istnieje, splajtował...przejęła go spółka Media Expert.
Wystarszyłem sie, ponieważ nie mam podbitej karty gwarancyjnej.

W tym celu napisałem maila do LG z zapytaniem co w takiej sytuacji. Oni do mnie, ze nei ma klopotu, prosze tylko wyslac skan paragonu oraz napisać numer IMEI urządzenia. Napisałem, a po chwili info, że na mój adres zostala wyslana karta gwarancyjna oczywiscie podbita.

Jakoś za ładnie mi to wszystko wygląda..na jakiej podstawie to wszystko zweryfikowali ? Ani nie posiadam jeszcze telefonu w swoich rękach, ani na paragonie nie było moich danych osobowych ani danych osobywych poprzedniego właściciela telefonu. Na jakiej podstawie weryfikują zgodność urządzenia z samym paragonem ? na którym nie ma numeru Imei ? Numer IMEI podałem po prostu mailem.

Żadne z twoich pytań nie jest natury prawnej. Zadaj te pytania firmie LG Electronics. Szukasz dziury w czymś czym nie ma.

LG niczym nie ryzykuje. Gwarancję wysyłają wypełnioną, więc nie ma szans, że ją wykorzystasz zmieniając jakieś dane.

Jeśli podałeś niepoprawny IMEI, to gwarancja nie obowiązuje.
Jeśli na paragonie jest inny model telefonu - gwarancja nie obowiązuje.
Producent jest w stanie po numerze IMEI sprawdzić losy telefonu, to w dzisiejszych czasach nie jest nie wiadomo jakie wyzwanie.

A co do pytania gdzie wysłali gwarancję - pytaj tego, kto wysyłał.

Powrót