Zakup telewizora w Auchan

• Autor wątku Autor wątku kamilr0892
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilr0892

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich,
Otóż moja sprawa wygląda następująco. Zakupiłem w krakowskim Auchanie dnia 14.05.2015 telewizor sony 48" za kwotę 1800 zł. Telewizor nie został sprawdzony przy zakupie ponieważ spieszyłem się do pracy a sprzedawca stwierdził, że nie ma takiej potrzeby ponieważ telewizor jest pakowany przez producenta - zaznaczę że opakowanie było rozerwane i widać było że ktoś już tam grzebał. Zgodziłem się na nie sprawdzenie telewizora ze względu na zapewnienie sprzedawcy, że mogę go zwrócić jeśli będzie coś z nim nie tak do 7 dni. Po przyjechaniu do domu i rozpakowaniu telewizora okazało się że posiada on pękniętą obudowę, po jego uruchomieniu okazało się też że posiada plamy na ekranie, także nie ma mowy o normalnym korzystaniu z tego sprzętu. 2 dni później tj 16.05.2015 pojechałem reklamować telewizor do Auchana. Zaznaczyłem że chcę zwrócić towar ponieważ jest nie zgodny z umowa i zgodnie z tym co powiedział ich sprzedawca mam 7 dni na zwrot. I teraz dochodzimy do sedna sprawy ponieważ osoba z działu reklamacji powiedziała że zwrot do 7 dni nie obejmuje u nich elektronicznych rzeczy. Nikt z obecnych wtedy pracowników nie wiedział co w takiej sytuacji zrobić. Zadzwonili więc do Managera sklepu i po konsultacji z nim powiedzieli mi że przyjmą telewizor ale na gwarancje ( ponieważ nie mają innej możliwości reklamacji) i będą już załatwiać tą sprawę na linii Auchan-Sony i że potrwa to 14 dni. W roszczeniu gwarancyjnym zostało zaznaczone, że telewizor nie był sprawdzany przy zakupie i posiadał wadę od nowości. W miniony piątek tj. 29.05.2015 dostałem telefon od działu reklamacji że telewizor został przesłany od autoryzowanego serwisu sony do "bardziej" autoryzowanego serwisu sony i że sprawa się przedłuży. I teraz mam 2 pytania odnośnie przedstawionej sytuacji:
Po pierwsze czy sprawa została załatwiona przez sklep w sposób prawidłowy? czy mogli oni nie mieć obowiązku wymiany telewizora skoro posiadał wadę fabryczną?
Drugie pytanie czy przekroczenie terminu 14 dni nie jest równoznaczne z zaakceptowaniem roszczenia ?
Pozdrawiam, i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :)

kamilr0892 napisał:
Po pierwsze czy sprawa została załatwiona przez sklep w sposób prawidłowy? czy mogli oni nie mieć obowiązku wymiany telewizora skoro posiadał wadę fabryczną?

Twoja wina, że nie sprawdziłeś. Mogą odrzucić roszczenie. Udowodnij, że nie Ty uszkodziłeś tv.

kamilr0892 napisał:
Drugie pytanie czy przekroczenie terminu 14 dni nie jest równoznaczne z zaakceptowaniem roszczenia ?
Pozdrawiam, i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :)

Zwykle nie jest. Odpowiednich zapisów szukaj w karcie gwarancyjnej. Na mój nos odrzucą reklamacje.

I niestety nic z tym nie zrobisz. Zresztą na forum są dziesiątki identycznych wątków tylko co jakiś czas zmienia sie asortyment w roli głównej.

loco1 napisał:
W jakim celu podałeś ten link?

żeby przedstawić ten zapis: (to jest w linku)
6. Czas załatwienia reklamacji

Nie zawsze czas załatwienia reklamacji będzie oznaczony. Wówczas Gwarant powinien rozwiązać problem Konsumenta - niezwłocznie. Przeważnie czas ten określony jest w dniach (14, 21), chyba, że jest potrzeba sprowadzenia części z zagranicy - wtedy termin może się przedłużyć. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, należy zajrzeć do dokumentu gwarancyjnego.

W przypadku nieuzasadnionego przetrzymywania sprzętu - Konsument ma prawo żądać jego zwrotu po wyznaczeniu Gwarantowi dodatkowego, krótkiego terminu - chyba, że przedstawi dowody (najlepiej na piśmie) uzasadniające zwłokę. Wszystko to zależy, jak ten termin kształtuje gwarancja.

patryk1634 napisał:
6. Czas załatwienia reklamacji
A zauważyłeś do jakich umów (chodzi o datę zawarcia) ma zastosowanie podlinkowany przez Ciebie Poradnik?

Powrót