Zakup towaru używanego na aukcji

• Autor wątku Autor wątku doma1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doma1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, na aukcji Allegro jako konsument kupiłam używany dysk do komputera. Dysk kupiłam od przedsiębiorcy, który uprzedził mnie wcześniej, że urządzenie jest używane. Po otrzymaniu dysku, stwierdziłam, że wolałabym kupić inny o wyższych parametrach. Czy mogę skorzystać z prawa konsumenta do odstąpienia od umowy?

Dysk kupiłam 6 dni temu, jako "kup teraz". A to ma jakieś znaczenie czy "kup teraz" czy licytacja?

Tak. Nie mogłabyś skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny, jeśli byłaby to licytacja.

Reasumując... Kupując 6 dni temu używaną rzecz przez "kup teraz" mogę skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. A jaki jest przepis prawny na to? Nigdzie nie mogłam doczytać czy dany przepis dotyczy używanych rzeczy czy też nowych. Firma od której kupiłam dysk na razie nie chce mi go przyjąć, bo jak twierdzi nie ma takiego obowiązku. Nie mogę znaleźć paragrafu na odstąpienie od umowy dla rzeczy używanych.

Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta - link
Rozdział 4, od art. 27

Nie ma podziału na towar nowy/używany.

FreeG napisał:
Tak. Nie mogłabyś skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny, jeśli byłaby to licytacja.

Nie. Prawo do namysłu przysługuje też w przypadku zakupu z licytacji na Allegro

Powrót